latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:25 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

БОРС Бијељина: Приоритет побољшање положаја демобилисаних бораца

Законска регулатива, стамбено збрињавање, запошљавање, здравствена заштита борачких категорија, дио су мисије на којој већ двије и по деценије истрајавају борачке организације регије Бијељина - од Лопара до Доњег Жабара.

У наредном периоду приоритет им је побољшање положаја демобилисаних бораца, који због старости нису занимљиви на тржишту рада и ратних војних инвалида од пете до десете категорије.

Борачке организације биле су иницијатори и учесници низа пројеката, ради побољшања статуса и положаја 38.000 демобилисаних бораца, 4.300 ратних војних инвалида и 2.200 породица погинулих бораца, регије Бијељина. Програмом стамбеног збрињавања од 2007. до 2014. удомљено је 90 одсто ове популације.

"Ми ћемо настојати да се тај програм проширимо и на остале категорије ратне војне инвалиде и демобилисане борце, а колико ћемо успјети, видјећемо", навео је Радан Остојић из Борачке организације града Бијељина.

Борачка организација иницирала је и доношење Закона о запошљавању и професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом. Док у Бијељини ратни војни инвалиди добијају посао посредством предузећа Ветеран СИМ, у Угљевику се о томе већ осам година брине предузеће БОРС препород.

Привремене послове добијају у РиТЕ Угљевик. Прошле године запослено је и седморо дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом.

Шансу за посао, осим редовних пројеката Завода за запошљавање, прије осам година, искористило је 20 демобилисаних бораца и ратних војних инвалида у Бијељини, који су уз помоћ кредита ИРБ-а покренули властити бизнис.

Остаје проблем демобилисаних бораца који имају једино право на борачки додатак. Хиљаду њих у Бијељини активно тражи посао, а у Угљевику 43.

Борачка организација залаже се и за побољшање здравствене заштите. Изборили су се за бесплатно лијечење ратних војних инвалида и боље услове за ортопедска помагала.

Демобилисани борци, старији од 65 година, могу да овјере књижицу, без обзира да ли су им уплаћени доприноси.

Његују и слободарске традиције. Изграђени су централни споменици погинулима у цијелој регији, осим у Доњем Жабару, гдје нема ни спомен собе. У Бијељини ће спомен соба погинулима бити отворена 27. јуна, а у Угљевику до краја године.