latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:38 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

У Српској од 1. јула у примјени право на личну инвалиднину

У Републици Српској ће од 1. јула бити у примјени право на личну инвалиднину, а до краја године радиће се на измјенама законске регулативе.

Влада Српске одобрила је два милиона марака за исплату личних инвалиднина, а око 3.200 лица с најтежим инвалидитетом мјесечно би требало да добија око стотину марака.

Личну инвалиднину моћи ће да остваре особе с тјелесним оштећењем од 80 до 100 одсто, који зависе од помоћи и његе другог лица и особе код којих је оштећење или обољење настало у развојном периоду. Према процјенама, право на личну инвалиднину, моћи ће да оствари и око 300 слијепих лица.

Госпава Рађен Родић секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске каже да постоји обострано задовољство, а то је да је Влада препознала стварне потребе и тешку егзистенцију цивилних лица са инвалидитетом, чиме се и задржава коректан однос према институцијама.

"По мени то је једна круна нашег залагања да се обезбиједи минимум социјалне сигурности. То је први корак гдје се конкретно обезбјеђују конткретна средства за помоћ крајњим корисницима", рекао је Бранко Сузић предсједник Савеза слијепих Републике Српске.

Они који испуњавају услове, захтјев могу да поднесу до 1. јула у центрима за социјални рад, а захтјев ће бити ријешен у року од 30 дана, истучу у ресорном министарству.

"Они који немају процјену степена оштећења мораће да оду у ПИО и тамоа процијене степен оштећења", наводи Бранка Сладојевић помоћница министра здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Прве исплате личних инвалиднина очекују се током августа. Ресорни министар најавио је да ће ова област бити уређена новим законом о социјалној заштити.

Драган Богданић министар здравља и социјалне заштите Републике Српске рекао је да ће они прије октобра заједно урадити нацрт измјене закона.

"Он ће бити спреман да уђе у скупштинску процедутру", каже Богданић.

И ресорни министар и у удружењима увјерени су да ће се до краја године ово право наћи у Закону о социјалној заштити.