latinica  ћирилица
19/06/2018 |  15:55 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Неозбиљан приједлог да се дан државности БиХ обиљежава 22. маја

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је неозбиљан, нереалан и непотребан приједлог потпредсједника СДП-а Мире Лазовића да се 22. мај слави као дан државности БиХ.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Нисам знао да је БиХ 22. маја 1992. примљена у УН и чисто сумњам да то зна било који грађанин Републике Српске, па и БиХ, ако хоћете. Мислим да је приједлог о том датуму као дану државности дио предизборне кампање, иако је и његов предлагач свјестан да о томе неће бити договора - изјавио је Чубриловић.

Једини реалан датум који БиХ треба да слави, истакао је предсједник парламента Српске, јесте дан када је потписан Дејтонски мировни споразум, 21. новембар, који Република Српска слави као свој републички празник.

- Желим да подсјетим да је Општим оквирним споразумом за мир, који је потписан у Дејтону 21. новембра 1995, престао рат на овом простору и да је успостављена БиХ онаква каква функционише у садашњем капацитету као држава два равноправна ентитета и три конститутивна народа. Управо због тога сматрам да је дан потписивања Дејтонског мировног споразума једини реалан датум око којег можемо да се договоримо, посебно ако имамо у виду да славећи овај датум славимо мир, а не рат - истакао је Чубриловић за портал Српскаинфо.

Приједлогом о 22. мају као неком дану државности, упозорио је Чубриловић, поново се призивају несугласице, јер "СДП намјерно заборавља да су се Срби у БиХ плебистицарно изјаснили за очување заједничке државе Југославије која је одавно имала своју столицу у УН и да је због разбијања заједничке државе дошло до трагичних ратних сукоба".

- Три мјесеца пред изборе бавити се овом темом је ништа друго него покушај узимања јефтиних политичких поена стављањем на сто старих несугласица, јер и СДП и сви ми знамо да се од празника не живи и да та тема може да чека нека мирнија времена. А што се нас тиче, Репулика Српска има Закон о празницима којим се одређују празници и начин њиховог обиљежавања и празновања - поручио је Чубриловић.