latinica  ћирилица
19/06/2018 |  16:08 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Упутство за гласање на изборима у БиХ

Представништво Републике Српске у Београду позвало је све сународнике у Србији и широм свијета поријеклом из БиХ да се до 24. јула пријаве за гласање ван БиХ на општим изборима у БиХ 7. октобра.

Представништво је на свом сајту http://predstavnistvorsbg.rs/ објавило упутство за гласање ван БиХ на општим изборима у БиХ - "Како се пријавити за гласање изван БиХ за опште изборе у БиХ 2018. године".

Право да гласају ван БиХ на општим изборима у БиХ имају двије категорије грађана, и то избјегла лица из БиХ која су се налазила на попису становништва 1991. године и лица која привремено бораве ван БиХ.

Пријаву за гласање ван БиХ неопходно је поднијети до уторка, 24. јула, а први корак је попуњавање обрасца пријаве за гласање ван БиХ - ПРП-1.

Када је ријеч о избјеглим лицима из БиХ која су се налазила на попису становништва 1991. године, они ЦИК-у БиХ треба да доставе сљедећа документа, која укључују и попуњен и својеручно потписан образац пријаве ПРП-1.

Та лица треба да доставе и копију једног идентификационог документа издатог од земље домаћина /пасош, возачка дозвола, важећа лична исправа/ или избјеглички картон издат од владе земље домаћина или друге међународне организације.

Међу документима која ова лица треба да доставе су и увјерење о држављанству БиХ не старије од шест мјесеци или копију важећег пасоша БиХ, као и доказ о пребивалишту у БиХ /копија потврде о пребивалишту у БиХ или копија личне карте у цијелости из 1991. године или из периода од пописа до периода стицања статуса избјеглог лица/.

Уколико избјегло лице из БиХ не достави доказ о пребивалишту у БиХ, ЦИК БиХ ће провјером утврдити да ли се налази на попису становништва из 1991. године.

Уколико се избјегло лице из БиХ буде налазило на попису становништва из 1991. године, биће уписано у Централни изборни списак за гласање ван БиХ за општину у којој је имало пребивалиште на Попису становништва 1991. године.

Када је ријеч о лицима која привремено бораве ван БиХ, она треба да ЦИК-у БиХ доставе попуњен и својеручно потписан образац пријаве ПРП-1 и копију једног од три важећа документа у сврху доказивања идентитета /лична карта БиХ, возачка дозвола БиХ или пасош БиХ/.

Попуњен ПРП-1 образац са пратећом документацијом мора бити достављен у ЦИК БиХ најкасније до 24. јула до 24.00 часова и то на адресу: ИЗБОРИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ Поштански претинац 451, 71000 Сарајево, БиХ или на факс +387 33 251 333 и +3817 33 251 334.

Пријава се може упутити и електронском поштом на мејл prijavapp@izbori.ba.

Након слања пожељно је да се провјери статус подносиоца пријаве, а то се може извршити путем дежурног телефона: +387 33 251 331 и +387 33 251 332 или електронским путем на мејл info@izbori.ba. 

Важна напомена је да потписи подносилаца пријава на обрасцу ПРП-1 морају бити идентични потпису са документа који се прилаже као доказ идентитета подносиоца пријаве.

Образац пријаве за гласање ПРП-1 може се преузети на интернет страницама ЦИК-а БиХ /https://www.izbori.ba/ и Министарства вањских послова БиХ /http://www.mvp.gov.ba/ у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ и у завичајним клубовима и удружењима.

ПРП-1 образац може се преузети о и Представништву Републике Српске у Београду на адреси - Булевар деспота Стефана 4/ИВ, Београд.

У обрасцу ће грађани имати могућност да се изјасне да ли желе да гласају у дипломатско-конзуларним представништвима /амбасаде и конзулати/ или путем поште.

Када је ријеч о грађанима који се пријављују за гласање за Брчко дистрикт, држављани БиХ који се пријављују за гласање у дистрикту, а имају статус привременог боравка ван БиХ, морају означити одговарајућу бирачку опцију на основу ентитетског држављанства /Република Српска и или ФБиХ/.

Уколико не означе бирачку опцију, држављани БиХ који се пријављују за гласање у Брчком, неће имати право да гласају на општим изборима 2018. године, нити ће им бити достављен гласачки материјал.

За све додатне информације, заинтересовани грађани се могу обратити и Представништву Републике Српске у Србији путем мејла office@predstavnistvorsbg.rs.

У упутству се подсјећа да ће 7. октобра бити одржани избори за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Народну скупштину Републике Српске, предсједника и потпредсједнике Српске, Представнички дом Парламента Федерације БиХ и за скупштине кантона у ФБиХ.