latinica  ћирилица
19/06/2018 |  16:16 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Дервента: Помен убијеним српским заробљеницима

У Дервенти је данас обиљежено 26 година од погибије осам српских заробљеника из овог мјеста који су изгубили живот на данашњи дан 1992. године док су копали ровове за потребе хрватских снага.
Дервента - парастос - Фото: СРНА
Дервента - парастосФото: СРНА

Парастос је служен и вијенци су положени испред споменика на раскрсници путева Горња Лупљаница-Велика Сочаница-Дажница /Томасово брдо/.

На копању ровова на данашњи дан прије 26 година погинули су заробљеници Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Код спомен-плоче на улазу у Центар за културу у Дервенти данас је служен парастос и положени су вијенци као знак сјећања на Благоја Ђураша и Чеду Ћудића - заробљенике убијене у бившем Дому ЈНА.

Предсједник Удружења ратних заробљеника општине Дервента Драго Кнежевић рекао је да је од 15 логораша који су тог дана одведени да копају ровове на Томасовом брду осам погинуло, а седам тешко рањено.

Шеф општинског Одсјека борачко-инвалидске заштите Станиша Микеревић рекао је новинарима да се Дервента са пуно уважавања сјећа свих жртава у овом рату, али и у ранијим ратовима.

- Они су убијени док су копали ровове за потребе хрватско-муслиманске војске. Они су жељели да се докопају слободе, али, нажалост, убијени су, као и два заробљеника у бившем Дому ЈНА - рекао је Микеревић.

Он је додао да локална заједница издваја знатна средства у овој години за реконструкцију већег броја спомен-обиљежја на подручју општине Дервента, која су временом оштећена и потребна је њихова санација.

Вијенце су положиле породице погинулих заробљеника, у име локалне заједнице шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту Станиша Микревић, те делегације општинске Борачке организације, Удружења ратних заробљеника и представнци политичких партија.

Организатор обиљежавања је Удружење ратних заробљеника општине Дервента.