latinica  ћирилица
19/06/2018 |  17:21 | Аутор: СРНА

Конго подржава Србију по питању КиМ

Конго има потпуно разумијевање за позицију Србије по питању Косова и Метохије, залаже се за принцип неповредивости граница и недвосмислемо подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, рекао је данас министар за комуникације и медије Конга Ламбер Менде Омаланга.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Омаланга је на састанку у Београду са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем истакао да се Конго залаже за економску сарадњу са Србијом и да ова посјета управо треба да буде корак ка том циљу.

Он је истакао да је се осјећа посебно почаствован, јер се налази у граду гдје је одржана Прва конференција несврстаних земаља, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је упознао саговорника о позицији Србије у вези са Косовом и Метохијом, захвалио на чврстом и принципијелном ставу Конга по овом питању и обавијестио о преговорима који се воде у Бриселу.

Он је рекао да Србија жели да развија сарадњу са Конгом у свим областима, трговинској размјени, обезбјеђивању стипендија за студенте из Конга, као и сарадњу у области науке и спорта.

Дачић је подсјетио министра из Конга да је Србија поносна на историју односа двије земље и на сарадњу која датира из периода бивше Југославије.

Он је истакао да Србија баштини југословенску политику према цијелој Африци и додао да је у бившој СФРЈ одржана прва конференција несврстаних земаља, као и да је Србија 25. мај прогласила за Дан пријатељства с народима Африке.