latinica  ћирилица
19/06/2018 |  17:41 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Човић-Пленковић: Поштовати уставни принцип легитимног представљања

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић током састанка у Загребу са предсједником Владе Хрватске Андрејом Пленковићем истакао је значај поштивања уставног принципа легитимног представљања на свим административно-политичким нивоима у БиХ, на чему Хрвати неће престати да инсистирају.
Човић-Пленковић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Човић-ПленковићФото: www.predsjednistvobih.ba

Човић је додао да без његове досљедне примјене, у складу са Уставом БиХ и одлуком Уставног суда у случају Љубић, није могуће постићи трајну стабилност политичког система БиХ и обезбиједити владавину права.

Саговорници су разговарали о европској перспективи БиХ, Изборном закону, те привредној сарадњи двије земље, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Човић је рекао да ће у постизборном периоду најважније бити очувати стабилност, чему је Пленковић пружио пуну подршку.

На састанку је било ријечи и о мигрантској кризи која је посебно видљива на сјеверној граници БиХ и Хрватске, а усаглашена је неопходност јачања сарадње надлежних органа двије земље да би овај проблем био ријешен на задовољавајући начин.

Када је ријеч о привредној сарадњи, нагласак је стављен на што скорије реализовање многобројних пројеката, чија вриједност износи више од милијарду евра, наведено је у саопштењу.

Пленковић је истакао да је Хрватска до сада небројено пута показала да јој је сарадња са БиХ приоритет, додајући да ће тако бити и у будућности.

Човићу је данас додијељен и почасни докторат Универзитета у Загребу због доприноса јачању односа између БиХ и Хрватске, очувања хрватског идентитета, промоција демократских вриједности и афирмације хрватске образовне, научне и културне баштине у Европи и свијету.

Човић је рекао да ће му овај почасни докторат послужити као додатно јачање да примарно служи човјеку, те истакао да ће знање и искуство безрезервно и предано ставити у функцију такве мисије, саопштено је из Предсједништва БиХ.