latinica  ћирилица
19/06/2018 |  17:59 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Образовање у искључивој надлежности Српске и кантона

Образовање је искључиво у надлежности Републике Српске и кантона и све друго би било класични пренос надлежности, истакао је замјеник директора Агенције за акредитацију високошколских установа Српске Југослав Вук Тепић.
Високо образовање - Фото: РТРС
Високо образовањеФото: РТРС

Коментаришући данашњу конференцију за новинаре представника Агенције за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ и то под називом "Сепаратизам Владе Републике Српске у високом образовању у БиХ у погледу процеса акредитације високошколских установа и студијских програма", јер је Влада Српске усвојила информацију о опструкцијама процеса акредитације високошколских установа у Републици Српској, из Агенције за акредитацију високошколских установа Српске кажу за АТВ да су овакве оптужбе нечувене и да се не могу пристојно коментарисати.

Они су нагласили да је ријеч о класичном преносу надлежности.

- Ријеч је о томе да актуелни директор својим интерним актима, игноришући надлежности, изнова прописује нове услове које су интерни акти и који не могу никога да обавезују изван те агенције. Користити ријеч сепаратизам је потпуно непримјерено јер је образовање искључиво у надлежности Републике Српске и кантона - рекао је Тепић.

На тврдње из Српске да опструишу реакредитацију универзитета из Реублике Српске, те да настоје да пренесу надлежности у овој области, директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвер Халиловић одговорио је данас оптужбом за - сепаратизам.

Он је пред новинарима прочитао отворено писмо ОХР-у, ОЕБС-у, Делегацији ЕУ у БиХ и амбасадама држава чланица ПИК-а у којем их позива да, како је рекао, спријече антидејтонски сепаратизам Владе Републике Српске у високом образовању БиХ, а у погледу провођења процеса акредитације високошколских установа и студијских програма.