latinica  ћирилица
19/06/2018 |  18:07 ⇒ 20/06/2018 | 09:52 | Аутор: РТРС

РТРС у В. Кладуши - мигранти враћени у прихватни центар - не одустају од намјере да уђу у Хрватску!

Дан након неуспјешног преласка у Хрватску, мигранти су враћени у камп надомак Велике Кладуше. Међу њима су и Еснат из Пакистана и Хамид из Сирије.

"Сви ми кренули смо преко границе, али тамо су нас зауставили и вратили јер немамо пасош. Морали смо се вратити", прича Еснат.

Хамид каже да је покушао илегално да пређе границу, али полиција га је ухватила и вратила назад.

Данас нико није покушао илегално да пређе границу, али мигранти немају намјеру да одустану.

"Све избјеглице овдје желе да иду у земље Западне Европе, не зато јер нам се не свиђа ова држава, већ зато што су нам тамо породице", истиче Еснат.

Хосеин из Пакистана истиче да је чуо да границу пази много полицајаца, али наредних дана ће како наводи сигурнио покушати да је пређе.

Од почетка године до данас, у Бихаћу и Великој Кладуши, евидентирано је 19 кривичних дјела која су починили мигранти. Од међусобних сукоба и тешких крађа, до убиства. Двојици држављана Алжира, осумњичених за убиство Мароканца у Великој Кладуши одређен је једномјесечни притвор. Грађани забринути, тек понеки стају пред камеру.

Есад Зубовић из Велике Кладуше каже да је у његовом дворишту из аута све покрадено.

О ситуацији у Великој Кладуши данас су расправљали и одборници на тематској сједици Скупштине општине. Незадовољни су, кажу, најавом да ће у просторијама "Агрокомерца" у овој општини бити организован центар за трајни боравак миграната.

"Ми смо сви забринути за своју сигурност. Како себе, тако и своје имовине, поготово људи који живе изван БиХ. Не желимо вјеровати да ће то бити проблем само једне локалне заједнице и не желим вјеровати шта се све може догодити да то тако буде", каже Елвира Абдић Јеленовић одборница у СО Велика Кладуша.

Општинско вијеће Велике Кладуше једногласно је против смјештаја миграната на подручју ове општине, закључено је данас на сједници.

Мијо Крешић замјеник министра безбједности БиХ мисли да је ситуација с мигрантима јако сложена и да ће рјешење захтијевати много новаца, значајан људски ресурс, повећање капацитета опреме, технике...

"Наша финансијска ситуација није добра. Мислим да је ово проблем БиХ, није ничији појединачно", истакла је Крешићева.

О мигрантској кризи у БиХ извјештавају и свјетски медији. Асошиејтед прес наводи да БиХ све више постаје одредиште за мигранте који желе да заобиђу друге боље чуване границе попут оних у Мађарској, Србији и Хрватској.

Истовремено, Међународни црвени крст саопштава да је повећан број миграната који пролазе Балканском рутом, више од 5.600 стигло их је у Европу. Ушли су преко Грчке, и у БиХ од почетка године, што је далеко више од прошле године када их је било 754.