latinica  ћирилица
19/06/2018 |  18:53 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Беванда: Драма због повећања путарина нема везе са здравом логиком

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ није добио никакву званичну иницијативу за измјене и допуне Закона о акцизама.
Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав БевандаФото: СРНА

- За стављање ван снаге закона који се бави овим питањима постоје јасне процедуре у које овај УО мора бити укључен. Ту су колегијуми оба дома Парламентарне скупштине БиХ који треба да одлучује о иницијативама посланика - рекао је Беванда за портал Кликс, коментаришући иницијативу за стављање ван снаге Закона о акцизама којим су путарине повећане за 15 фенинга плус ПДВ.

Беванда каже да му није јасно како је направљена "овако драматична ситуација" од повећања путарина која, према његовом мишљењу, игнорише здраву логику.

- Нико нам није обећао никаква средства као помоћ или поклон. Говоримо о изградњи ауто-путева у БиХ уз повољне кредите, а такве аранжмане прате и знатна грант средства ЕУ - појаснио је Беванда.

Он је упитао да ли је у Србији дошло до повећања акциза или путарина, па је цијена нафте скочила и грађани протестују.

- Да ли смо у БиХ имали прије седам-осам година за око 30 фенинга скупљу нафту и нафтне деривате, па је онда дошло до знатног пада као посљедица дешавања на свјетском тржишту нафте? Осим тога, све то има везе и са политичким дешавањима у свијету, посебно на територији богатој нафтом - рекао је Беванда.

Он је навео да ће ауто-путеви бити грађени из кредита који су договорени и средства за ту намјену су на посебном рачуну Централне банке, а други је проблем то што нема сагласности о њиховој расподјели.

Одговарајући на питање каква ће бити даља очекивања од Међународног монетарног фонда у контексту спровођења реформи и програма за БиХ, он је рекао да би за петнаестак дана требало да засједа Одбор ММФ-а након другог прегледа и да ће БиХ добити зелено свјетло за наставак овог проширеног програма који је у току.

- Очекивао сам да идемо брже са неким реформама, али у сваком случају није било нерјешивих питања током разговора са делегацијом ММФ-а. Очекујем да у парламенту БиХ буду усвојене измјене и допуне Закона о осигурању депозита БиХ јер је овај закон важан првенствено нама и нашем банкарском сектору. Мислим да ММФ има разумијевања за започете послове и надам се да ћемо га имати и ми у БиХ како би овај аранжман био настављен - нагласио је Беванда.