latinica  ћирилица
19/06/2018 |  19:23 ⇒ 20/06/2018 | 07:46 | Аутор: БЕТА

Америка се повлачи из Савјета за људска права УН?

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа планира да објелодани одлуку да ће се САД повући из Савјета за људска права УН, јављају Блумберг и ЦНН.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

Оба медија се позивају на неименоване званичнике, а разлог је према тим наводима, антиизраелски став Савјета.

Блумберг наводи да државни секретар САД Мајк Помпео и амбасадорка САД при УН Ники Хејли планирају да још данас саопште одлуку о повлачењу.

Генерална скупштина УН усвојила је касно синоћ резолуцију у којој се Израел осуђује за насиље у Гази и "прекомјерну употребу силе", након што је одбијен захтјев САД да се документу дода осуда напада Хамаса на израелску територију.

Резолуција које су предложиле Алжир, Турска и Палестинци, усвојена је са 120 гласова "за", осам против и 45 уздржаних.

Гласање против захтјева САД који је одбијен малим бројем гласова представља одраз велике забринутости свјетског тијела које чине 193 чланице да је резолуција које су спонзорисале арапске и исламске земље једнострана и није чак ни поменула Хамас који је испалио више од 100 ракета на Израел.

Од почетка масовних протеста у Гази, 30. марта погинуло је више од 120 Палестинаца и више од 3.800 их је рањено израелском ватром. Здравствени званичници у Гази тврде да страдали нису били наоружани.

Употреба потенцијално убојите силе против демонстраната је изазвала међународне критике.

Израел међутим оптужује Хамас да покушаје напада прикрива протестима.