latinica  ћирилица
19/06/2018 |  21:09 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Човић: Европски пут нема алтернативу

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас у Загребу да европски пут БиХ нема алтернативу и да је за БиХ и Хрватску кључна што бржа интеграција БиХ у европску породицу.
Драган Човић (Фото: N1) -
Драган Човић (Фото: N1)

- Без позитивног става у погледу евроатлантског пута, вјечно ћемо остати у овом сивилу, стога посебно истичем допринос и подршку Хрватске коју смо досад имали - рекао је Човић на предавању које је одржао након што му је додијељен почасни доктората Универзитета у Загребу.

Човић је говорио о политичкој ситуацији у БиХ, уставноправној организацији у БиХ, изборном законодавству, успостављању механизма координације, интервенцијама на Устав, надлежностима високог представника, те предочио резиме досадашњег пута ка евроатлантским интеграцијама.

Он се осврнуо и на економске теме, с нагласком на монетарну политику и успостављање фискалне стабилности, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Човић је рекао да су тренутни односи БиХ и Хрватске добри, али да увијек може боље.

- Промјена Устава је неопходна за трансформацију у модерно друштво, правну државу, а самим тим и инвестиционо привлачну - навео је Човић, додајући да је неопходно пронаћи механизам који ће омогућити спровођење изборних резултата, и то легитимно изабраних представника.

Предавању су присуствовали и политички званичници из БиХ и Хрватске, као и чланови академских заједницу двије земаље.