latinica  ћирилица
19/06/2018 |  21:29 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Веома значајно изучавање српског језика у дијаспори

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је веома важан пројекат Српске који се односи на успостављање српског језика у оквиру школских система или на други начин у мјестима гдје живи српска дијаспора.
Жељка Цвијановић (фото: sputniknews.com) -
Жељка Цвијановић (фото: sputniknews.com)

Цвијановићева је истакла да се овим пројектом, односно посредством српског језика, још више учвршћује веза Српске и дијаспоре.

Она је нагласила да је током мандата доста пажње посветила дијаспори, од које су долазили и многи захтјеви за сарадњу, прије свега свештенства Српске православне цркве, али и од удружења која функционишу у САД и Европи.

Цвијановићева је оцијенила да постоји пословна сарадња многих домаћих и иностраних фирми, а уз посредовање Срба и удружења у дијаспори, као и сарадња и одређена помоћ дијаспоре локалним заједницама у Српској.

- Моја су очекивања да то буде институционална веза, да људи знају да овдје припадају, без обзира што живе на другом мјесту, и да све оно што се дешава, превасходно на пољу идентитета, буде једна врло послагана институционална прича - рекла је Цвијановићева за АТВ.

Она је додала да људи из дијаспоре то веома добро разумију, да желе везу са Републиком Српском и да је увијек у дијаспори била добро примљена.