latinica  ћирилица
19/06/2018 |  21:37 ⇒ 20/06/2018 | 12:22 | Аутор: СРНА

Пакет мјера за јули предвиђа одређено повећање плата свима у Српској

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће пакет мјера који Влада спрема за јули значити одређено повећање плата свима у Српској.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Наш циљ је озбиљан раст БДП-а, бар до пет одсто и постоје пројекције за тако нешто - истакла је Цвијановићева, напоменувши да Српска стално биљежи раст изворних прихода, нема никакав финансијски проблем и све обавезе редовно извршава.

Она је подсјетила да је повећан аграрни буџет пољопривреди, да се сада иде и са повећањем плата, те да се ушло и у реални и у јавни сектор.

- Што се тиче пензија све је послагано, исто као и код социјалних давања. Увели смо нова права за незапослене породиље од 405 КМ, од јула имамо и права по питању цивилних инвалиднина, а увели смо и жене жртве рата у законско рјешење - нагласила је предсједница Владе Српске.

Она је навела да је утврђен сет мјера који је дао резултате и даваће их додатно у будућем периоду.

- Имамо чврсте договоре са пословном заједницом, синдикатом, са нашим социјалним партнерима, свим групацијама и они знају шта ми радимо и идемо напријед - рекла је Цвијановићева за АТВ.

Коментаришући тврдње лидера НДП-а Драгана Чавића да је могуће повећање пензија у Српској од десет одсто, Цвијановићева је рекла да нема намјеру да се бави таквом тезом, те да је реално било могуће оно што је Влада до сада урадила.

- Влада је у договору са Удружењем пензионера имала постепено повећање пензија. Имаћемо још једну интервенцију, што наши пензионери знају и захваљујем им се што о томе не причају у јавности. Након те интервенције ћемо другачије послагати ствари, мораћемо још једном реаговати према онима којима су пензије најниже, након чега би опет ишли у оваква редовна повећања - истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ће пензије са новом владом, такође, расти и након избора.

- То ће се дешавати у континуитету на начин да су пензионери сигурни да ће сваки пут добити пензије на вријеме и да ће сваких неколико мјесеци услиједити повећање. Нико нема користи од повећања од десет одсто ако се то сад деси и онда три мјесеца чекате своју пензију. То је сценарио од којег ја апслутно бјежим, и који нисам хтјела ни да договарам нити да проводим зато што је то нереално - објаснила је Цвијановићева.

Она је указала на лошу чињеницу да је мање од осам одсто пензионера у пензионом фонду по основу пуног радног стажа, те да су све друго пензије по основу разних права, која су настала након рата и која су такође била нужна.

- Кроз неколико корака, у мом мандату за четири године дошли смо до повећања пензија од 20 одсто. Имамо план како се иде даље, али не желим да систем ставимо на кољена зато што смо дали нереална обећања - нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о предстојећим изборима, Цвијановићева је истакла да платформа коју она заступа као кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике на предстојећим изборима подразумијева извјесност, сигурност и стабилност.

- Знамо шта радимо, немамо времена за било какве експерименте и сматрам да је протупонуда чисти експеримент у односу на ово што сам радила и што намјеравам да радим - поручила је Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а.

Она је појаснила да њена тврдња да ће побиједити на изборима за предсједника Републике произилази из плана и комуникације коју има са грађанима Републике Српске.

- Иза нас је неколико тешких година у којима смо успјели да тотално окренемо финансијску слику Српске и да данас говоримо о Републици која испуњава све своје обавезе, повећава пензије, која ће повећавати и плате, која повећава подстицаје за пољопривреду, уводи нове социјалне мјере и све то ради са лакоћом, без икавог финансијског оптерећења - истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да се не смије дозволити да избори поремете извршавања дневних обавеза, те поручила да ту неће бити никаквих проблема.

- Идемо у кампању, да кажемо каква је наша политичка понуда, а то је стабилна Република Српска, јаке инстутиције, одлуке које се доносе у Бањалуци, а не у Сарајеву. У Сарајеву се може координисати за све оно што нам је важно и треба да се координише, али аутономност коју имамо мора да се задржи у Бањалуци - рекла је Цвијановићева и додала да нема обезвређивања институција и играња са становништвом у Српској.

Она је нагласила да грађани хоће стабилност и извјесност, хоће да знају шта ће се дешавати у наредном периоду.

- Ако смо сада рекли да смо остварили рекордан број запослених 2017. године, они хоће да знају шта ће се дешавати 2018. и 2019. године. О тој извјесности говорим. То су позитивни трендови које морамо задржати и морамо доћи до броја када се види економски раст и кад се он одрази на тржиште радне снаге - истакла је Цвијановићева.

На питање да ли може бити бољи предсједник Републике од Милорада Додика, Цвијановићева је оцијенила да је Милорад Додик дао једну нову димензију позицији предсједника Републике, што је тешко стићи и задржати.

- Он је показао шта заправо значи бити предсједник Републике, да је то озбиљна позиција, да можете да будете неко ко заједно са Владом и Народном скупштином обезбјеђујете јединство институција - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су то сви схватили, осим опозиција, која је избјегавала контакт са својим институцијма, и то не само представници опозиције у Сарајеву него и они који су у Бањалуци.

Цвијановићева је рекла да је захвална предсједнику Републике што су као Влада имали праву адресу којој су могли да се обрате.

- Имали смо толико тешких периода, било је тешких одлука и то је било мјесто гдје смо могли да се консултујемо и уз укључивање наших посланика заиста смо дјеловали као један велики институционални тим Републике Српске - констатовала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је била предсједница Владе свим грађанима, а да тамо гдје није било одјека на локалном нивоу, у срединама гдје је на власти опозиције, није било до ње.