latinica  ћирилица
19/06/2018 |  22:35 ⇒ 22:37 | Аутор: СРНА

Ћосић: Општине несметано да користе средстава од шумских богатстава

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је да је потребно радити на измјени члана 89 Закона о шумама како би се општинама дозволило да несметано користе средства на име ренте од шумских богатстава и да им она непрекидно пристижу.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић, који се данас састао са начелницима општине Дринић Миланом Грбићем, Оштра Лука Драганом Станаром и Рибник Раденком Бањцем, навео је да ове три општине у структури својих буџета од 30 до 40 одсто прихода остварују на име ренте од шумских богатстава.

- Заузели смо општи став да модел финансирања општинских управа буде ријешен системским приступом, и то тако што би се дјеловало на уједначен регионални приступ. У оквиру Републике Српске требало би дефинисати подрегије и општина које њима гравитирају, те формирати фиксни фонд који би омогућио да загарантовани износ средстава буде обезбијеђен за сваку локалну заједницу - рекао је Ћосић Срни након састанка у Дринићу.

Према његовим ријечима, договорен је и заједнички наступ начелника према Влади Републике Српске тако што би проблем једног био представљен као проблем свих.

Он је навео да су на данашњи састанак позвани и начелници општина Језеро и Источни Дрвар, али су били спријечени да дођу.

- Нас четворица, од укупно 64 начелника општина, састали смо се код начелника општине Петровац-Дринић Милана Грбића и разговарали о свим питањима из наше надлежности, као што су финансирање локалних заједница и инфраструктурних пројеката, функционисање домова здравља, подршка Владе Републике Српске - дакле, све оно што чини живот грађана - рекао је Ћосић.

Ћосић је истакао да Савез општина и градова Републике Српске са својим капацитетима може бити сјајан заговарач политика у локалним заједницама, уз неизоставно партнерство Владе Српске и велику помоћ предсједника Републике Српске, као и солидарност међу начелницима општина.