latinica  ћирилица
20/06/2018 |  09:03 ⇒ 11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ и Британија разочаране одлуком САД, Израел је поздравља

САД су саопштиле да се повлаче из Савјета УН за људска права. Та одлука наишла је на неодобравање у Европској унији, као и у Великој Британији, док је шеф УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин изразио запрепашћење. Израел ову одлуку поздравља.
Савјет за људска права УН (Фото: sr.wikipedia.org) -
Савјет за људска права УН (Фото: sr.wikipedia.org)

Шеф УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин изразио је запрепашћење због одлуке САД да се повуку из Савјета УН за људска права, наводећи да би Вашингтон требало да појача своје ангажовање с обзиром на раширеност кршења људских права у свијету.

Одлука САД, коју је саопштила америчка амбасадорка у УН Ники Хејли, је "разочаравајућа, иако заправо није изненађујућа", навео је он на Твитеру, преноси Ројтерс.

Реаговала је и Европска унија саопштењем да одлука администрације Доналда Трампа "ризикује да поткопа улогу САД као поборника и подржаваоца демократије на свјетској сцени".

У саопштењу ЕУ се наводи да су САД "увијек биле у прочељу" заштите људских права и "снажан партнер" европског блока у Савјету. Унија поручује да дијели циљ да се Савјет учини ефикаснијим.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да је одлука САД о повлачењу из Савјета УН за људска права "за жаљење" и, истовремено, поручио да подршка Британије Савету остаје неуздрмана.

Са друге стране, кабинет израелског премијера Бењамина Нетанјахуа поздравио је као "храбру" одлуку администрације америчког предсједника.

"Показало се да је Савјет пристрасна, непријатељска и антиизраелска организација која је изневјерила своју мисију заштите људских права", закључује се у саопштењу.