latinica  ћирилица
20/06/2018 |  11:16 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Одређене западне државе и невладине организације управљају мигрантском кризом

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да постоје поуздане информације о томе да су одређене западне државе, преко невладиних организација које контролишу, умијешане у продуковање мигрантске кризе у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Један број страних невладиних организација које дјелују у Србији, Црној Гори и БиХ, још од прошле године организовано управљају мигрантском кризом, наводећи мигранте да долазе у БиХ и да траже азил. Таквим информацијама располагали су и надлежни у Министарству безбједности и Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, који нису учинили ништа да то спријече", упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, представници тих страних невладиних организација дјелују дуж границе БиХ са Србијом и Црном Гором и спречавају припаднике Граничне полиције БиХ у одвраћању миграната који илегално и без икаквих докумената улазе у БиХ.

"Та лица, која тврде да су хуманитарци, а заправо раде за владе неких западних земља, дочекују мигранте и савјетују их како да се понашају уколико их ухвате припадници Граничне полиције БиХ. Истовремено, та лица упозоравају полицајце на граници да према мигрантима не смију употребљавати било какву силу и да мигранти имају право да траже азил", нагласио је Кошарац.

Он је додао да је очигледно да се мигрантском кризом у БиХ управља извана и да надлежне заједничке институције у Сарајеву неће и не смију да реагују на прави начин и донесу одлуку о затварању границе БиХ, на исти начин на који су то учиниле Хрватска и друге чланице ЕУ које граниче са регионом западног Балкана.

"Према информацијама којима располажемо, обећаних милион и по евра из ЕУ нису уплаћене на рачун буџета заједничких институција БиХ, већ на рачуне невладиних организација које продукују мигрантску кризу у БиХ. То је лоша одлука, која може произвести додатни хаос и нестабилност у цијелој земљи", упозорио је Кошарац.

Он је поновио став према коме институције Републике Српске неће дозволити никакав организовани боравак миграната на својој територији.

"У овом тренутку значајан број припадника МУП-а Републике Српске ангажован је на чувању границе и спречавању илегалних улазака миграната у БиХ. Република Српска ће институционално помоћи у рјешавању овог проблема, али неће упадати у замке организатора и диригената мигрантске кризе, нити ће дозволити било какво дуже задржавање миграната на својој територији", поручио је Кошарац.