latinica  ћирилица
20/06/2018 |  11:56 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Вјерски туризам - једна од вриједности Српске

- Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да вјерски туризам захтијева много одрицања и пажње, те похвалио Туристичку организацију Српске која је препознала и ове вриједности које има Српска, а то су вјерски објекти свих конфесија које живе на овим просторима.
Шековићи: Глухаковић - вјерски туризам - Фото: СРНА
Шековићи: Глухаковић - вјерски туризамФото: СРНА

"Овдје смо данас у једном прелијепом простору манастира Ловница који заслужује да буде промовисан на овај начин, као и многи други објекти који се налазе широм Републике Српске", рекао је Глухаковић новинарима у Шековићима, гдје је данас одржан скуп "Савјетовање о креирању туристичког производа вјерског туризма Републике Српске".

Глухаковић је додао да вјерски туризам захтијева много одрицања и пажње, као спој простора и културе, односно вјере једног народа.

"Желимо данас да презентујемо најбоље начине како да развој вјерског туризма представимо свима који су укључени у његову промоцију у Републици Српској", рекао је Глухаковић новинарима.

На скупу су, осим ресорног министра Глухаковића, учествовали представници туристичке привреде Српске, те стручњаци из ове области који су учесницима пренијели знања и искуства.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић новинарима је изјавила да су Шековићи изабрани за домаћина данашњег скупа због својих манастира који имају дугу традицију и представљају велики туристички потенцијал.

"Стално говоримо о потенцијалима. Потенцијала свакако има, јер имамо феноменалне више вијекова старе објекате, манастире, који су недоступни, а за туризам је доступност најважнија", рекла је Јовановићева.

Она је додала да у регији Бирач, за бољу валоризацију потенцијала вјерског туризма, највише недостаје инфраструктура.

"Конкретно ћу навести манастир Сасе у општини Сребреница до кога не може доћи аутобус са туристима или манастир Карно, који има макадамски пут. Проблем су и смјештајни капацитети, јер манастири то не нуде", рекла је Јовановићева.

Начелник општине Шековићи Момир Ристић истакао је да је та општина у протекле двије године велику пажњу посветила изградњи локалне путне инфраструктуре, с циљем боље валоризације природних, културних и вјерских потенцијала које та општина има.

"Скоро 10 милиона КМ у посљедње двије године инвестирали смо у инфраструктуру. Вјерујемо да је то важан предуслов за озбиљан развој туризма. Свакодневно овдје стижу аутобуси и екскурзије из цијеле Републике Српске и БиХ, с циљем обиласка наших манастира Ловница и Папраћа", рекао је Ристић.

На данашњем савјетовању представници Туристичке организације Републике Српске, која је организатор скупа, представили су и недавно објављену карту српских православних манастира у БиХ, која је штампана на српском и на руском језику.