latinica  ћирилица
20/06/2018 |  14:38 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Влада ФБиХ дала касарну Ушивак на кориштење за мигранте

Влада Федерације БиХ је, на данашњој хитној сједници у Сарајеву, измијенила Одлуку о давању на кориштење некретнина над којима је носилац права управљања и кориштења Федерално министарство одбране и касарну Ушивак у опћини Хаџићи дала на кориштење, без накнаде, Савјету министара БиХ за потребе Министарства безбједности за смјештај миграната.
Бивша касарна Ушивак - Фото: klix.ba
Бивша касарна УшивакФото: klix.ba

Служба за заједничке послове органа и тијела Федерације БиХ је задужена да сачини уговор којим ће бити уређено питање накнаде за комуналне услуге и одржавање инфраструктуре (утрошак електричне енергије, гријање, воде, телефона, одвоза отпада и других обавеза насталих кориштењем ових објеката) и изврши примопредају кориснику ових некретнина.

Ова касарна није перспективна за потребе оружаних снага БиХ и ранијом одлуком Владе ФБиХ из октобра 2005. године дата је на кориштење Кантону Сарајево за потребе Црвеног крста Кантона Сарајево који је у њеном посједу. Данашњом одлуком Влада ФБиХ је позитивно одговорила на захтјев Министарства безбједности БиХ које им се обратило 14. јуна ове године

У захтјеву је наведено да су се, због повећаног миграционог притиска у БиХ, надлежна тијела за питање миграција и азила суочила с проблемом недостатка смјештајних капацитета за странце који су исказали намјеру за подношење захтјева за азил или су тражитељи азила, као и остале категорије миграната.

Капацитети Министарства безбједности БиХ су попуњени, па је неопходно осигурати додатне, у сарадњи с међународним и невладиним организацијама или другим тијелима. Додатни капацитети су неопходни како би били смјештени мигранти који нису нашли никакав смјештај и налазе се по парковима или другим отвореним површинама.

Извор: Н1