latinica  ћирилица
20/06/2018 |  15:46 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Дјеца са КиМ и из Српске склопила велика пријатељства

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да је прихват 900 дјеце са Косова и Метохије у Српској феноменалан и да су склопљена велика пријатељства, нарочито међу дјецом исте доби.
Дјеца са Косоваљ посјетила Озрен - Фото: СРНА
Дјеца са Косоваљ посјетила ОзренФото: СРНА

Арлов је рекао да нису евидентирани проблеми током досадашњег боравка дјеце која ће у оквиру пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" у Српској бити до 23. јуна и додао да овај пројекат ствара трајна пријатељства Срба.

"Мислим да ове посјете много значе за дјецу са Косова и Метохије, да осјете ову слободу, ову присност из цијеле Републике Срспке и породица и основних школа и локалних заједница, који су пуно учинили да боравак тече у најбољем реду", рекао је Арлов.

Он је навео да дјеца имају прилику да се упознају са знаменитостима у свакој од локалних заједница у Српској у којој бораве, као да су за малишане обезбијеђени разноврсни садржаји примјерени њиховом узрасту.

Арлов је данас заједно са стотину малишана из Косовске Митровице и Прилужја, која су у Добоју смјештена у породицама чија дјеца похађају основне школе "Свети Сава" и "Вук Стефановић Караџић", посјетио манастир Озрен у општини Петрово.

Каже да је манастир у Петрову задужбина краља Драгутина Немањића, који има додирне везе са Косовом и Метохијом.

Арлов је као централни догађај посјете за сутра најавио долазак дјеце са Косова и Метохије у Административни центар Владе Републике Српске у Бањалуци.

Осим Добоја, дјеца са Косова и Метохије бораве у Бањалуци, Приједору, Новом Граду, Градишци, Прњавору, Челинцу, Теслићу, Дервенти, Модричи, Броду, Шамцу, на Хан Пијеску, Палама, у Источном Новом Сарајеву, Требињу и Вишеграду.

Дјеца са Космета допутовала су у суботу, 16. јуна, у Српску у 18 аутобуса, у пратњи 80 просвјетних радника.