latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:02 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Либерија повукла признање такозване државе Косово (ФОТО)

Либерија је поништила раније признање такозване државе Косово, наводи се у ноти либеријског Министарства иностраних послова.

Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је министру спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност "на основу сазнања да Беогард није спреман да преговара о рјешењу са јужном покрајином Косово".

"Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће рејшење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ“, наводи се у ноти.

Да подсјетимо, Либерија није прва земља која је повукла признање Косова, али је тачан број оних који су признали Косово, барем судећи према изјавама Београда и Приштине, и даље непознаница.

Министар Ивица Дачић је рекао да је одлука Либерије веома важна за Србију, јер показује да процес и дијалог још трају.

Прва држава која је повукла признање је Суринам, који је ту одлуку донио 27. октобра 2017. године. Предомислио се и Сао Томе и Принсипе, а крајем прошле године признање је повукла и Гвинеја Бисао.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је прошле године саопштио да су и Бурунди повукли признање.

Либерија је Косово признала 30. маја 2008. године.