latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:22 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

"Селу у походе"- изведена представа у Крупи на Врбасу

Позитивне снаге Српске кренуле су у културну, просвјетну и духовну обнову Српске. Глумачки ансамбл, са познатим глумцем Ненадом Окановићем на челу, извео је још једну у низу представа у оквиру велике кампање "Селу у походе", коју Позитивне снаге Српске спроводе у селима широм Републике Српске.

Представа "Тајна великог носа" изведена је и у просторијама Основне школе "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу. Већини ученика била је ово прва прилика да уживају у позоришној представи.

- Поједина дјеца никада нису ишла у позориште и можда им је баш данас ово била прва позоришна представа у животу - каже Ивона Илић, ученица ове школе.

Рајка Ђумић, директорка школе, сматра да је ова кампања још један показатељ сарадње Републике Српске и Србије на пољу културе, образовања и васпитања.

Глумац Ненад Окановић каже да култура и позориште не треба да буду само привилегија дјеце која одрастају у градовима, већ да је веома битно да то осјете и дјеца са села.

- Мислим да ћемо обићи до 50 мјеста, малих села, гдје не постоји могућност гледања представе у позоришту. Ми ћемо донијети позориште код њих - каже Окановић.

Из покрета Позитивне снаге Српске истичу да ће посветити пажњу развоју села и очувању традиције, јер без тога не може да се сачува идентитет народа

- Култура мора да дође до свих крајева Републике Српске, не само до градова и општина, него и до руралних средина. То је веома важно да би се живот у тим срединама одржао и да би људи наставили да раде, да се развијају и да остану на тој земљи - каже Војислав Савић из овог покрета.

Циљ кампање "Селу у походе" је да се културни садржаји приближе дјеци и становницима руралних крајева и на тај начин оживи културни живот у мањим срединама. До краја године, караван Позитивних снага обићи ће још педесетак села широм Српске.