latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:43 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Кошарац: Кризу контролишу невладине организације умјесто Савјета министара

Предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничкм дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да неке невладине организације, умјесто Савјета министара, контролишу мигрантску кризу и едукују мигранте који нелегално долазе у БиХ.
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba) -
Сташа Кошарац (Фото: http://vijesti.ba)

"Не бих рекао да је мигрантска криза само политичко питање, али вјерујем да је дио политике итекако инкорпорисан у евидентно непоступање Савјета министара. Наравно, мигрантска криза има и унутрашњи карактер и нико од нас не бјежи од обавеза по разним конвенцијама. Рекао бих да БиХ показује висок степен аномалија и нефункционисања надлежних институција", рекао је Кошарац.

Истакао је да је незадовољан анализом о мигрантској кризи коју је данас посланицима презентовао министар безбједности БиХ Драган Мектић, наводећи да је она произвољна и неоснована.

"У Савјету министара, очигледно, постоје проблеми унутрашње природе и сам министар Мектић доноси својевољно одлуке мимо овог органа. Једна од таквих одлука је и долазак миграната у Салаковац. Чињеница је да едуковање миграната по доласку у БиХ преузимау неке невладине организације које имају регионални карактер и финансијску подршку из иностранства, што показује потпуну немоћ БиХ", упозорава Кошарац.

Он је изразио бојазан да Савјет министара нема капацитет да адекватно ријеши мигранстку кризу и да ситуацију држи под контролом, те поручио да ентитети неће дијелити одговорност са заједичким институцијама БиХ у вези са овим проблемом.

"Савјет министара није влада, није нам надређен и то је за нас потпуно неприхватљиво", истакао је Кошарац.