latinica  ћирилица
20/06/2018 |  19:00 ⇒ 21/06/2018 | 07:30 | Аутор: РТРС

У Представничком дому бурно о мигрантској кризи

О мигрантској кризи у БиХ бурно у бх. парламенту. Пријетње и оптужбе, позиви на хапшења и на оставку министра Драгана Мектића. Притиснут посланичким питањима, на која није имао адекватне одговоре, Мектић је чак покушао и да "побјегне" из скупштинске сале. У намјери је заустављен, али само накратко. Све је "препустио" замјенику Мији Крешићу.

Посланик ХДЗ БиХ Никола Ловриновић подсјетио је Мектића на раније тврдње да је безбједносна ситуација у БиХ добра.

- Господине министре, говорили сте прије пола године да је безбједносна ситуација добра, а сад кажете да не можете надзирати ништа. Па немојте тако господине министре, дајте чујте и нас, немојте излазити - рекао је Ловриновић.

"Бескомпромисног" борца за демократију и правни систем у БиХ, Драгана Мектића, разљутио је између осталог, захтјев посланика, прво ХДЗ-а БиХ, а касније и неких других клубова да докаже постојање наводне одлуке Савјета министара о премјештају миграната из парка код сарајевске Вијећнице у центар Салаковац код Мостара. Наводе о самовољи и селективности у одлучивању није демантовао! Постојање спорне одлуке није документовао.

На оптужбе да је само прије који мјесец, јавност без покрића, увјеравао како је БиХ спремна за пријем миграната, није одговорио! Министарство којим руководи, за више од мјесец дана није чак успјело или није хтјело, да сачини и посланицима достави тражену информацију о стању у области миграција!

Није Мектић одговорио ни на питање гдје је "нестало" 4.000 миграната, кад сусједне земље прелазак из БиХ не дозвољавају- јер је прије који дан тврдио да их је у БиХ ушло око 6.500, а данас да их у БиХ има око 2.000! Умјесто одговора на бројна постављена питања, а прије него је скупштинску салу ипак напустио, расправу је оцијенио "националистичком" и у препознатљивом маниру "завапио" како Министарство и безбједносне службе немају капацитета да се носе са проблемом који ескалира.

- Имамо кризу за коју не сносимо никакву одговорност и која ће дуго трајати, а Савјет министара је до сада издвојио само 75.000 марака, а знате колико на дневној бази коштају мигранти - рекао је.

Оправдање за порозну границу Мектић је тражио и у непопуњеним безбједносним агенцијама којима, тек сада са сјетио, недостаје кадар. "Израчунао" је да ће 60 данас ангажованих полицајаца из МУП-а Републике Српске, дневно, кроз дневнице, смјештај и исхрану, буџет БиХ коштати енормних 85.000 КМ. Је ли Мектић цјеновник правио на основу девизних дневница и хотелских капацитета у бјелосвјетским дестинацијама, остала је непознаница.

Посланик ДФ-а Маја Гасал Вражалица питала је Мектића и због чега није смијенио директоре агенција који су се претходних мјесеци више бавили властитим реизбором него проблемом миграција.

А СДП-ов Саша Магазиновић подсјетио да је још прије осам мјесеци безуспјешно упозоравао о пропусности граница и о неконтролисаном прелазима.

И посланици ХДЗ-а приупитали су Мектића због чега сада не тражи смјене локалне власти у Бихаћу и Великој Кладуши, као што је то ономад, како кажу без ингеренција, тражио у Херцеговачко-неретванском кантону. Заједно с посланицима СББ-а, "сугерисали" су Мектићу да због свих пропуста у раду поднесе оставку.

И док су чак и Мектићеве страначке колеге из СДС-а мудро ћутале, у Мектићеву одбрану стао је једино Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома /СДА/. И то само бранивши његове раније иступе о хапшењу руководства Херцеговачко-неретванског кантона, након инцидента са мигрантима на Иван седлу.

- То је био најгубљи атак на институицје БиХ. Нека се добро пресаберу они који су то забранили - истакао је Џаферовић.

Реплицирала је Борјана Кришто, питавши "шта раде институције кад је већ Џаферовић постао врховни тумач Устава?".

И док су из СББ-а подсјећали на пријетеће гласове аустријских званичника како ће у БиХ, Србији и Албанији бити успостављени сабирни центри за мигранте, СНСД-ова Душанка Мајкић је нагласак ставила на то како је због мигрантске кризе у Њемачкој пољуљана коалиција, а у БиХ се, ето, тек воде расправе без конкретних закључака.

Сташа Кошарац упозорио је на податке безбједносних служби како кризом у БиХ управљају западне државе посредством разних невладиних организација, и запитао гдје је "нестало" милион и по евра помоћи Европске уније.

Умјесто Мектића, који се није вратио у скупштинску салу након једне од пауза, о обећаним а не приспјелим европским еврима, одговорио је замјеник Мијо Крешић, рекавши да нису уплаћени на рачуне институција БиХ.

Вишечасовна жучна расправа окончана је без конкретних мјера, осим ко зна који пут поновљеног закључка, да се од Министарства безбједности поново затражи цјеловита анализа о стању у области миграција. Након што буде сачињена или, пракса учи - ако уопште буде сачињена, о њој ће посланици поново расправљати. А до тада мигранти ће, ваљда, слободно јездити територијом БиХ.