latinica  ћирилица
20/06/2018 |  23:01 | Аутор: СРНА

Соколац: Основан Општински одбор Организације старјешина ВРС

На Сокоцу је основан Општински одбор Организације старјешина Војске Републике Српске као професионално удружење чији је циљ да његује традицију свих ослободилачких војски.
Бранимир Галовић изабран за предсједника СО Организације старјешина Војске Републике Српске - Фото: СРНА
Бранимир Галовић изабран за предсједника СО Организације старјешина Војске Републике СрпскеФото: СРНА

Благоје Ковачевић, предсједник Скупштине Регионалног одбора Сарајевско-романијске регије Организације старјешина Војске Републике Српске, навео је да Српска данас нема своју војску као организовану оружану силу, али да некадашње старјешине ВРС могу да слиједе њене тековине.

"Циљ нам је да отргнемо од заборава погинуле и рањене борце, као и све припаднике борачке организације који данас нису баш заступљени у јавном животу Републике Српске и да истинито проговоримо о ономе што се дешавало од 1991. до 1995. године јер смо свједоци да о нашој борби говоре много више они који нису били њени актери", истакао је Ковачевић.

Он је поручио да ће старјешине ВРС покушати да бране истину о одбрамбено-отаџбинском рату тако што ће ангажовати људе који ће писати публикације о ратним дешавањима.

Ковачевић је нагласио да и 23 године од завршетка рата нису урађене монографије јединица, у многим мјестима гдје су постојале јединице у рангу бригаде нису подигнута спомен-обиљежја погинулима, а у многим мјестима ни спомен-собе.

Он истиче да је Република Српска одбрањена у минулом рату и да је извојевана слобода која се нигдје на свијету не добија декретом.

Бранимир Галовић са Сокоца изабран је за предсједника Скупштине Општинске организације Соколац старјешина Војске Републике Српске.

Он је изјавио да официри ВРС треба да буду много више заступљени у свим институцијама власти, да буду присутни на сједницама скупштина и тамо гдје се одлучује о битним питањима и развоју локалне заједнице.

"Кроз функционисање наше организације тражићемо да се планом буџета на нивоу Републике и општине издвоје средства која би нам користила за помоћ у лијечењу и рјешавању низа проблема чланова нашег удружења и свих борачких категорија, које су заједно са нама стварале Републику Српску", истакоа је Галовић.

Оснивачкој скупштини Организације војних старјешина Војске Републике Српске на Сокоцу присуствовало је више од 20 чланова.

Прије пар дана основана је Општинска организација војних старјешина Источна Илиџа, слиједи оснивање у општини Источно Ново Сарајево, потом на Палама, а у Регионалној организацији војних старјешина Војске Републике Српске надају се да ће до краја године завршити оснивање општинских организација на подручју Сарајевско-романијске регије.