latinica  ћирилица
21/06/2018 |  08:42 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Амбасада БиХ у Америци промовише "правопис босанског језика"

Амбасада БиХ у Вашингтону увелико промовише мобилну апликацију "Правопис босанског језика" у којој се користе латиница и ћирилица, што је наишло на револт Срба, јер је осим ширења непризнатог језика у том контексту злоупотребљено и српско писмо, пише "Глас Српске".
Амбасада БиХ у Америци - Фото: Wikipedia
Амбасада БиХ у АмерициФото: Wikipedia

Лист наводи да је на званичној "Фејсбук" страници Амбасаде подијељен текст о мобилној апликацији аутора Сенахида Халиловића у којем се српски језик не спомиње ни у једној реченици.

У апликацији, која је заједно са "Правописом босанскога језика" званично објављена прошлог четвртка, пише да се "босански језик" може писати на латиници и ћирилици.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је за "Глас Српске" да ово није први пут да Амбасада БиХ у САД, на чијем челу је Харис Хрле, чини нешто слично.

Кесић каже да је и раније, када су били други амбасадори, било сличних проблема.

"Једноставно имају приступ који показује да не поштују Дејтонски споразум, односно равноправност сва три конститутивна народа и два ентитета", додао је Кесић.

Он је додао да се често дешава да дипломате не узимају у обзир ставове Републике Српске, која не признаје ни "босански језик", те да су на удару основни елементи идентитета, историје и традиције српског народа.

Кесић је истакао да је ово доказ колико су неки, поготово у Сарајеву, упорни у наметању идентитета не само Србима, него и Хрватима.

Он сматра да ово мора да буде предмет озбиљних расправа у Предсједништву и Савјету министара, јер се све чешће доносе спорне одлуке, иако би институције и дипломате требало да буду у служби свих грађана.

Српско-америчко привредно друштво упутило је Амбасади БиХ у Вашингтону протестно писмо у којем је наведено да су изненађени и разочарани њиховим приступом јер промовишу "босански језик" без осјећања за равноправност према српском и хрватском језику.

Професор савременог српског језика и лингвистике Филозофског факултета у Источном Сарајеву Миланка Бабић позвала је Министарство иностраних послова БиХ да одмах реагује, јер се на овај начин наноси штета српском језику и партиципацији српског народа у БиХ.

Она наглашава да "босански језик" у Републици Српској није, нити ће икада бити признат, те оцјењује да поступак Амбасаде, као званичног представника БиХ, коју чине два ентитета и три народа, показује претензије да "босански језик" постане "државни језик БиХ".