latinica  ћирилица
21/06/2018 |  09:27 | Аутор: РТРС

Обавјештајне агенције БиХ у служби радикалног ислама: Терористи у наручју државе

У Босни и Херцеговини дјелује чак 16 обавјештајних служби и све се старају о унутрашњој и спољној безбједности земље. Међутим, у овом конгломерату безбједносних агенција крије се права мрежа подршке радикалном исламу. Ово тврди стручњак из области борбе против тероризма Џевад Галијашевић. Он се у својој књизи "Епитаф за Босну - Босна после Алије и Бин Ладена", бави управо овим феноменом и као добро упућен у безбједносно-обавјештајне работе на Балкану разоткрива многе закулисне радње у БиХ.
Џевад Галијашевић - Фото: СРНА
Џевад ГалијашевићФото: СРНА

Изетбеговићеви прсти

Анализирајући везе босанске државе и исламских радикалних организација, аутор тврди да таква политика у највећој мјери угрожава безбједност Европске уније.

На том снимку, хутби присуствује и подржава је управо тај инспектор агенције СИПА. Данас је он Виши инспектор задужен за безбедносне провере у агенцији СИПА! - открива Галијашевић и наводи још једног радника ОБА повезаног са радикалним исламом, Муриса Друшкића.

Таква СДА и сам Бакир Изетбеговић, уз помоћ Службе за послове са странцима (коју је тада водио Драган Мектић, данашњи министар безбједности) прима 2003. у БиХ држављанство, санџаклију Адиса Дрнду, а већ идуће 2004. без икаквих озбиљнијих провјера, Дрнда постаје Инспектор агенције СИПА. Обавјештајно-безбједносна агенција има снимак хутбе (проповјед имама, прим. прир) из 2010.године , коју је на Влашићу држао вехабијски вођа Билал Боснић. Он је иначе правоснажно осуђен на седам година затвора због веза са Исламском државом.

- У ОБА је каријерни официр и Мурис Друшкић, бивши безбједњак убице српског свата Рамиза Делалића Ћеле. Он је тренутно особа која у овој Агенцији провјерава подобност лица кандидованих за одређене дужности са овлашћењима.

Иако се његово напредовање у ОБА повезује управо са ликвидацијом Рамиза Делалића Ћеле, наручене од стране Бакира Изетбеговића, а реализоване у координацији са Директором ОБА Османом Мехмедагићем Осмицом - открива Галијашевић. Према његовим ријечима, "екстремистичка хоботница" у БиХ располаже са више од 6.200 радикалних исламиста.

- Многе терористичке организације су, уз помоћ Алије Изетбеговића и његове СДА, направиле снажан продор у бошњачко друштво - у политичке странке, невладине организације, Исламску заједницу БиХ, али и у структуре политичке моћи у Сарајеву, посебно у обавјештајно-безбједносни и правосудни апарат земље. Екстремистичка хоботница у БиХ располаже са више од 6.200 радикалних исламиста који представљају стални извор терористичких пријетњи - наводи Галијашевић.

Магазин шири мржњу

Борба БиХ против радикалног ислама и међународног тероризма углавном је мртво слово на папиру, с одлучном реакцијом државе само у случајевим када је већ касно, тврди Џевад Галијашевић.

- Не само што нема спречавања финансирања тероризма, већ се не предузимају чак ни симболичне акције. Ништа боље није и када је реч о спречавању пропаганде коју многи исламистички портали блиски ИД и Ал Каиди, а затим радикални исламски магазин "Сафф" кога уређују официри злочиначког одреда Ел муџахедин Абусамед Бушатлић и Езхер Бегановић и за који пише фашиста и антисемитски оријентисани Фатмир Алиспахић. Атмосфера коју ови портали и медији стварају доприноси радикализацији младих Бошњака и других муслимана у БиХ, те их подржава и стимулише на одлазак у џихад, у Сирију, Ирак и Авганистан - тврди Галијашевић

Стотине организација

Осим вехабијске заједнице, која представља "највећи исламистички покрет у Европи" са више од 100.000 припадника, ту су и десетине организација насталих из тзв. Муџахединске шуре, па преко стотину организација које су се развиле из забрањене Активне исламске омладине, додаје Галијашевић.

- Ту су и многе, назови, хуманитарне организације попут турске Ихх-Инсани џардим вакфи, тј. Инсан хацквелхуријет, те обавјештајне службе Турске, Саудијске Арабије и Катара. У цијелој Европи не постоји ни држава ни безбједносне агенције осим БиХ, које би на свом тлу толерисале постојање екстремистичких насеља која функционишу потпуно изван уставног поретка земље, по строгим исламским правилима, која представљају класичне војне базе и кампове Ал Каиде и Исламске државе - наводи Галијашевић.

Фарсе од суђења исламистима

Пред Судом БиХ посљедњих година одвијају се фарсе од суђења оптуженима да су повезани са терористичким организацијама или да су и сами били на ратиштима у име Исламске државе, каже Галијашевић.

Као примјер таквих пресуда наводи судске поступке против Авдулаха Фатиху Хасановића, Неџада Мујића, Емина Хоџића, Фикрета Хаџића, Јасмина Јашаревића, Ибре Делића, Самира Хаџалића, Миреле Карајић, Османа Абдулазиза Кекића и Мухарема Смајића.

- Сви они су суђени пред Судом БиХ на основу члана 202. КЗ БиХ, односно повезаности са терористичким организацијама и организовања група за одлазак на страна ратишта. Хасановић је на крају пуштен на слободу, а то је заправо порука и "пресуда" која се нуди и другим исламским ратницима и лажним џихадистима ако се врате у земљу - истиче Галијашевић.

Извор: www.vesti-online.com