latinica  ћирилица
21/06/2018 |  12:23 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Парастос за Србе страдале прије 26 година код Дрниша

У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос за Србе које су прије 26 година на Миљевачком платоу код Дрниша убили и масакрирали припадници хрватске војске, у присуству Унпрофора.
Београд - парастос - Фото: СРНА
Београд - парастосФото: СРНА

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, који је присуствовао парастосу, рекао је да је Миљевачки плато једна у низу злочиначких акција хрватских снага која је спроведена с циљем етничког чишћења Срба са њихових вјековних огњишта и показује сву бруталност и свирепост хрватске војске и полиције.

Линта је подсјетио да, осим пресуде двојици војника за убиство једног српског заробљеника, нико други није процесуиран, нити кажњен за тај злочин, што показује да је хрватско правосуђе и даље етнички мотивисано и има двоструке стандарде на штету Срба.

"Иако је хрватска чланица ЕУ, она је својим правосуђем и поштовањем људских права далеко од ЕУ и то показује да је то држава у којој је етнички принцип и даље доминантан", рекао је Линта.

Након парастоса, породице и поштоваоци жртава, представници избјегличких удружења и "Веритаса" положили су вијенце и запалили свијеће на Споменик српским жртвама страдалим у оружаним сукобима на простору бивше Југославије у Ташмајданском парку.

На подручју Миљевачког платоа 21. јуна 1992. године догодио се монструозан злочин над српским припадницима територијалне одбране, у присуству припадника Унпрофора.

У том нападу хрватске војске убијено је 40 Срба, а неколико њих је рањено и заробљено.

Тијела погинулих су масакрирана, бачена у крашку јаму и затрпана смећем.

Посмртни остаци су ексхумирани два мјесеца касније, али због тешког стања у којем су се налазили њих дванаесторо није идентификовано.

Тијела су још у заједничкој гробници на гробљу у Книну.