latinica  ћирилица
21/06/2018 |  12:37 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Циљ - направити регионални закон о заштити потрошача

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић оцијенио је да је неопходно радити на томе да се сарадњом свих заинтересованих земаља у региону дође до квалитетног регионалног закона о потрошачима.
Предраг Глухаковић - Фото: СРНА
Предраг ГлухаковићФото: СРНА

Глухаковић је данас у Етно-селу "Станишићи" код Бијељине отворио конференцију "Унапређење сарадње носилаца заштите потрошача", чији је циљ унапређење области заштите потрошача и побољшање сарадње носилаца заштите права потрошача, али и тражење могућности да се дође до заједничког регионалног закона о заштити потрошача.

Он је рекао да се конференција одржава у сарадњи са Министарством трговине Федерације БиХ /ФБиХ/ и са Владом Србије, која представља добар модел да Српска упозна све шта се на овом пољу догађа у окружењу и како они рјешавају проблеме потрошача који имају потребе да траже заштиту.

"Сва добра искуства, добре праксе данас и сутра ћемо уочити, изнијели смо и своја искуства, са јасним циљем како би у наредном периоду направили добар регионални закон о заштити потрошача, поштујући европске стандарде", рекао је Глухаковић новинарима.

Он је нагласио да уставни основ за ово имају и Република Српска и ФБиХ.

"Брчко дистрикт је сада искључен из ове приче јер они могу да користе свој закон, као и ентитетске законе, али би било добро да су и они инволвирани у ову причу", рекао је Глухаковић.

Он је изразио очекивање да ће данашња конференција представљати добар искорак за будуће вријеме.

Помоћник министра трговине ФБиХ Амра Вучјак истакла је да је неопходно сагледати искуства свих земаља у региону у систему заштите потрошача.

"Ми немамо посебан ентитетски закон, а колеге у Републици Српској га имају и евидентно је да је доношењем тог закона омогућена боља пракса инспекцијском надзору, а самим тим и ефикаснија заштита права потрошача", рекла је Вучјак.

Она је навела да је намјера и жеља представника федералног Министарства трговине размјена искустава, те да ће настојати да и на нивоу БиХ буде измијењен и дорађен Закон с циљем ефикасније и адекватније заштите потрошача.

"Сагледавањем рада институција на свим нивоима уочен је значајан помак подизања јавне свијести потрошача, а то се најјасније види по све већем броју жалби потрошача, што само значи да су свјеснији о значају својих права", рекла је Вучјак.

Према ријечима предсједника Националне организације потрошача Србије Горана Паповића, данашња конференција значајан је корак ка успостављању сарадње организација потрошача у региону.

"Ово је исто тржиште, роба, веома су слични прописи, закони и на томе морамо да радимо сви заједно", рекао је Паповић, напомињући да многе од прописа треба мијењати.

На данашњој конференцији учествују представници ресорних министарстава, инспекцијских органа и удружења која се баве заштитом потрошача из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Организатор конференције "Унапређење сарадње носилаца заштите потрошача" је Министарство трговине и туризма Републике Српске.