latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:15 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Бањалука: Концерт студената и професора Академије умјетности

Студенти и професори музичког смјера Академије умјетности Универзитета у Бањалуци одржали су данас получасовни концерт у холу Администарстивног центра Владе Републике Српске, поводом 21. јуна - Свјетског дана музике.
Концерт студената и професора Академије умјетности - Фото: СРНА
Концерт студената и професора Академије умјетностиФото: СРНА

Помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић рекла је да је данас изузетно свечан дан за Владу Српске, с обзиром на то да се Српска прикључила обиљежавању Свјетског дана музике.

- Својим наступом Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, која је традиционално организатор обиљежавања Свјетског дана музике у Српској у сарадњи са Културним центром Бански двор, указали су нам част да и у Администарствином центру одрже концерт свим љубитељима и поклоницима музике - рекла је Ђаковићева.

Она је истакла да је то уједно и прилика да Академија умјетности покаже своје умјетничке потенцијале, односно да студенти и професори представе публици и грађанима Бањалуке, али и широм Српске све оно чиме располажу и да потврде да Српска има бројан млади умјетнички кадар.

Директор Културног центра Бански двор, Младен Матовић, изразио је задовољство што се наставља обиљежавање Свјетског дана музике, па ће најбољи музички ансамбли, хорови, оркести, појединци, студенти и професори Академије и данас нотама окупати цијели град, али и Републику Српску.

- То је дивна традиција која слави музику - рекао је Матовић и додао да се Свјетски дан музике обиљежава у више од стотину земаља свијета.

Професор на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Биљана Јашић Радовановић рекла да је обиљежавање Свјетског дана музике веома значајно за развој музичког живота Бањалуке.

- Можда је ово дана када имамо највише музичких догађаја у једном граду уопште - рекла је Радовановићева.

Она је додала да Академија умјетности Универзитета у Бањалуци већ годинама обиљежава Свјетски дан музике, те да су студенти Академије веома активни сваке године.

Радовановићева је рекла да је обиљежавање Свјетског дана музике изузетан вид афирмације и академске музике, али и публике.

Свјетски дан музике у Бањалуци обиљежен је на неколико локација бесплатним концертима.

У овогодишњи програм обиљежавања Свјетског дана музике у Бањалуци укључено је више од 200 извођача, међу којима су они из Академије умјетности, Музичке школе "Владо Милошевић", Женског камерног хора Бањалучанке, Градског хора Јазавац, Градског тамбурашког оркестра, Паладио квартета и групе Флутете.

Свјетски дан музике музичари обиљежавају бесплатним наступима на градским површинама и у јавним културним установама. Организатори обично користе прометна шеталишта како би изненадили публику и подсјетили јавност на значај музике.