latinica  ћирилица
21/06/2018 |  17:13 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Уклоњена апликација "Правопис босанског језика"

Апликација "Правопис босанског језика" која је објављена на интернет страници Амбасаде БиХ у Вашингтону уклоњена је непосредно након њеног објављивања, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.
Амбасада БиХ у Америци - Фото: Wikipedia
Амбасада БиХ у АмерициФото: Wikipedia

"Сви садржаји који се постављају на званичним интернет страницама дипломатско-конзуларних представништава БиХ могу да садрже само оно што одражава законом прописане ставове и усаглашене процедуре унутар БиХ, као и равноправност свих конститутивних народа и других грађана који живе у БиХ", наводи се у званичном ставу Министарства.

Глас Српске објавио је да Амбасада БиХ у Вашингтону увелико промовише мобилну апликацију "Правопис босанског језика" у којој се користе латиница и ћирилица, што је наишло на револт Срба, јер је, осим ширења непризнатог језика, у том контексту злоупотребљено и српско писмо.

Српско-америчко привредно друштво упутило је Амбасади БиХ у Вашингтону протестно писмо у којем је наведено да су изненађени и разочарани њиховим приступом ,јер промовишу "босански језик" без осјећања за равноправност према српском и хрватском језику.