latinica  ћирилица
21/06/2018 |  19:03 ⇒ 19:24 | Аутор: РТРС

Французи у осмини финала побједом над Перуом

Фудбалери Француске побиједили су Перу са 1:0 у другом мечу групе Ц на Свјетском првенству у Русији.
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018. -
Свјетско првенство у фудбалу Русија 2018.

Перуанци су кренули оптимистично напред у првих пет, шест минута и чинило се да се неће олако повући.

Французи су покушавали дугим лоптама да пронађу своје играче из напада и то није пролазило, а поред оних бржих као што је Килијан Мбапе, брзо су се "стварала" по двојица фудбалера Перуа.

Индивидуални квалитет играча Француске је врло брзо дошао до изражаја, па су од осмог до двадесетог минута имали добар период игре у нападу. Први је до гола могао Гризман у 11. минуту када му се лопта од ноге противника одбила у казненом простору и на срећу Перуанаца био је промашај.

Минут касније шут је са дистанце опробао Пол Погба, а у 15. минуту Варана су послије корнера центиметри дијелили од поготка.

Мбапе је потом у 16. минуту пао у шеснаестерцу Перуа, судија из Емирата није свирао пенал, а послије те ситуације је постепено почео да попушта притисак Француске.

Перу је кренуо напред, али су се напади Кариља и Флореса углавном завршавали дуелима са Умтитијем и Вараном.

Међутим, једна грешка и лоша процјена Умтитија могла је скупо да кошта Французе у 31. минуту. Куева је послао лопту до петерца са лијеве стране, Умтити је кренуо да пресече пас до Герера и закаснио је. Гереро је повукао лопту и имао чисту ситуацију са Лорисом.

Лорис је одбранио, а Француска је само три минута касније казнила тај промашај Герера.

Погба је убацио до Жируа, овај је шутирао и изблокиран је, али је акцију добро пратио Килијан Мбапе који је натрчао на одбијену лопту и са три метра је спровео у мрежу за 1:0.

Французи су потом пријетили из контри, потпуно су се разиграли Погба и Гризман и Перу је до паузе могао да капитулира и у 43. минуту послије шута Ернандеса, али је остало 1:0.

Агресивно је кренула Француска у првих неколико напада у наставку. Видјела се жеља да дају други гол и практично дотуку ривала, али је та жеља прекратко трајала.

Умјесто тога, Акино у 50. минуту добија повратну и десном спољном погађа мјесто гдје се спајају пречка и статива.

Тај покушај није био "окидач за буђење" Французима, па је Перу у првих 15 минута наставка био бољи, а до истека 70. минута имао тоталну иницијативу на терену.

Та иницијатива се међутим завршавала опасним шансама из казненог простора, већ углавном Кариљовим ударцима с дистанце.