latinica  ћирилица
21/06/2018 |  19:38 | Аутор: СРНА

Босић: Нетачне тврдње Стевандића

Предсједавајући Представничког дома Парламентране скупштине БиХ Младен Босић рекао је да нису тачне тврдње потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића да је препустио Бошњацима функцију предсједника Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ, да је одређивао ко ће бити предсједник тог одбора и да нема било какве везе с тим
Младен Босић - Фото: СРНА
Младен БосићФото: СРНА

Босић је у саопштењу навео да је Стевандић, тврдећи то данас у Народној скупштини, изрекао још једну неистину.

"Представничком дому парламента БиХ достављена је оставка, како је наведено, због личних и породичних разлога /а не због одласка на нову дужност како то тврди Стевандић/ Татјане Кљечанин Мартић на мјесто у Независном одбору и према процедури је стављена на дневни ред 63. сједнице Дома када ће се о њој и гласати. И то је једина истина", наводи се у саопштењу.

Босић је рекао да би Стевандић требало да зна да предсједника, потпредсједника и чланове Независног одбора бира и разрјешава Парламентарна скупштина БиХ након што ад хок комисија проведе процедуру, и да та комисија није формирана зато што приједлог није добио потребну већину у Представничком дому.

Он је навео да је неистина и Стевандићева тврдња да су представници Савеза за промјене зауставили контролу над обавјештајном службом зато што је Представнички дом смијенио из чланства Комисије Николу Шпирића и поставио Борислава Бојића.

"Комисија за надзор сама бира предсједника Комисије, а у случају да га нема или је спријечен, ту функцију обављају замјеници. Због чега замјеници не желе да раде свој посао и због чега је СНСД одбио да именује једног члана осим Николе Шпирића који је смијењен због фалсификовања закључака Комисије, није питање на које могу одговорити представници Савеза за промјене", наводи се у саопштењу.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да представници Савеза за промјене свакодневно дају примјер како раде против Српске и урушавају њене интересе.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да је најновији примјер нерада и неодговорности Савеза за промјене то што је Младен Босић у заједничкој акцији са /замјеником предсједавајућег Дома народа/ Сафетом Софтићем учествовао у препуштању Бошњацима функције предсједника Независног одбора, као независног тијела полицијске структуре БиХ, ван правила која су договорена.

Он је напоменуо да је Независним одбором руководило лице српске националности Татјана Кљечанин Мартић, која је ради одласка на другу функцију разријешена дужности на свој захтјев.