latinica  ћирилица
21/06/2018 |  21:40 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Џихадисти и текфирџије најрадикалнији

Црна Гора је Европску полицију обавијестила о присуству неколико радикалних група, међу којима су најизраженији џихадисти и текфирџије /отпадници од вјере/, наводи се у извјештају Европола за прошлу годину.

На текфирџије се у Црној Гори гледа као на јако ригидне у интерпретацији основних исламских постулата јер они изводе религијске обреде према стриктним шеријатским правилима.

"Текфирџије шире различите пропагандне материјале интернетом, али нису стварна терористичка пријетња. Исто се односи и на џихадистичку групу у земљи, иако неки њени чланови, посебно повратници са страних ратишта, посједују знања и вјештине које се могу искористити у терористичке сврхе - истиче Европол, а преносе црногорски медији.

У извјештају се напомиње и да се умјерене групе супротстављају насилним методама и траже дистанцирање од радикалних елемената.

Због сукоба из прошлости између западнобалканских земаља велика количина наоружања доступна, а преко "балканске руте" исламисти се сада враћају или покушавају вратити у своје земље из Сирије и Ирака.

У посебном дијелу извјештаја о западном Балкану наводи се да није забиљежен ниједан џихадистички терористички напад током 2017. године.