latinica  ћирилица
22/06/2018 |  08:57 | Аутор: СРНА

Синдикат "Шума" не прихвата нову организацију и систематизацију радних мјеста

Јединствена удружена Синдикална организација Јавног предузећа /ЈП/ "Шуме Републике Српске" уз подршку гранског Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, сматра неприхватљивим најновији Нацрт организације и систематизације радних мјеста у овом јавном предузећу.
Шуме РС - Фото: РТРС
Шуме РСФото: РТРС

Нацртом, који је недавно упућен свим организационим јединицама јавног предузећа, предвиђено је да се убудуће број радника искључиво везује за количину сјечиве дрвне масе, саопштено је из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске.

Из овог синдиката кажу да би, ако овај критеријум буде спроведен у дјело, око 1.500 радника у ЈП "Шуме Републике Српске" остало без посла и пореде чињенице да су радници у протеклом периоду запошљавани у предузеће по основу стварно исказаних потреба процеса рада уз искључиву сагласност управе предузећа.

"Нелогично је да је управа предузећа запошљавала раднике, а сада их та иста управа, из само њима знаних разлога намјерава да остави без посла", наводи се у саопштењу Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске.

Јединствена удружена Синдикална организација ЈП "Шуме Републике Српске" позива менаџмент и Надзорни одбор предузећа на социјални дијалог о овим, за раднике животно важним питањима, како би се, како кажу, предуприједиле све могуће негативне посљедице по радно-правни и социјални положај запослених.