latinica  ћирилица
22/06/2018 |  11:25 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Требиње- Изложба фотографија о херцеговачкој жељезници

У Музеју Херцеговине у Требињу отоврена је изложба фотографија "Жељезница у Требињу и околини кроз вријеме", аутора, публицисте, Јосипа Вебера. Фотографије свједоче не само о жељезници кроз епохе, већ и о животу људи овога краја, у 19. и 20. вијеку.

Изложба је својеврсно путовање кроз историју чувеног Ћире, од 1901. године, када је први воз стигао у Требиње, до 26. маја 1976. године, када је на посљедње путовање воз кренуо из Никшића до Чапљине. Фотографије приказују композиције, пругу, лица људи, која су живјела уз жељезницу - отправнике, жељезничаре, телеграфисте, путнике...

Аутор изложбе, Јосип Вебер, истиче да жељезница није спајала само градове и регионе, већ оно најважније - људе. Његове фотографије су, како каже, плод дугоогодишњег истарживачког рада.

Већина фотографија су из званичних архива из Београда, Загреба, Беча, а неке су и приватно власништво. Ристо Путица, као дијете жељезнице, биљежио је најзанимљивије моменте и неке од фотографија уступио је за ову изложбу.

О значају жељезнице за Херецговину, најбоље говори податак да су посљедњег Ћиру мјештани Поповог Поља, кроз које је пролазила пруга, испратили са сузама. Ћиро је тада био не само веза са окружењем, него и покретач привредног развоја региона, а његовим одласком, почело је гашење живота у тим селима. Идеје о поновном успостављању пруге од Чапљине до Никшића, поново су актуелтне.

Изложби је претходила конференција на тему "Међународна сарадња" у организацији Савеза за жељезничке иновације у Југоисточној Европи, којој су се прикључиле и Жељезнице Српске.