latinica  ћирилица
22/06/2018 |  18:55 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

У наредне двије године 1.000 станова за социјално збрињавање

У 30 општина Републике Српске наредне двије године требало би да буде изграђено 1.000 станова за социјално збрињавање. На овај начин биће ријешен деценијски проблем колективних избјегличких центара, а дио јединица добиће станари из различитих социјалних категорија. Сви станови биће регулисани Законом о социјалном становању.

Већ девет година Борка Ђурђевић Јанковић са троје дјеце живи у једном од социјалних станова у Бањалуци. Стан није њен, али након 17 година подстанарског стажа пружа сигурност. Посао има само најстарија кћерка, па живе од једне плате и социјалне помоћи.

Оливера Мастикоса, координатор за сарадњу са партнерима и односе с јавношћу Центра за социјални рад Бања Лука, каже – бањалучки Центар за социјални рад првобитно је располагао са 99 стамбених јединица, али након откупа и разних спорова, остало их је десет. И њих ће ускоро укњижити на Град. Потребе су велике, а посљедњи пут конкурс за кориснике расписали су прије двије године.

"Ако говоримо о станарима преко 65 година, имамо око 260 корисника. Дио је на селу, па су ријешени, али дио је у граду и живе у лошим условима. Имамо 111 корисника који имају дјецу и такође немају ријешено стамбено питање", каже Мастикоса.

Управо ове категорије обухваћене су новим Законом о социјалном становању, чији је нацрт Влада Српске усвојила. Њим се први пут уређује социјално становање. По принципу закупа на неодређено вријеме, уз накнаду до једне марке по квадратном метру, право на социјални стан имаће неколико категорија.

"Под један млади, а међу њима су приоритет брачни парови, под два лица са дефицитарним занимањима/лица старија од 65 година без породичног старања, а у стању социјалне потребе, посебне социјалне категорије као што су бескућници, самохрани родитељи, дјеца, млади без родитељског старања, лица са инвалидитетом, жртве насиља и друга лица", истиче помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске Радован Грајић.

Реализацијом два пројекта ове и наредне године, у 30 општина треба да буде изграђено 1.000 оваквих станова. Њихови будући станари углавном су корисници колективних центара. Таква зграда са 50 станова у Приједору ускоро ће бити завршена.

"Очекујемо у наредним мјесецима да ће комплетна зграда бити завршена. Избор корисника у фази је одабира, имамо објављену прелиминарну листу 18. јуна, гдје корисници имају 15 дана да уложе приговор", наглашава виша стручна сарадница за комуналне послове и координацију пројеката инфраструкртуре Градске управе Приједор Рајка Здјелар.

Уз ову, започета је градња још једне зграде од три планиране за социјално становање. За разлику од станова у којима су збрињаване борачке категорије и ратни војни инвалиди, ови станови неће се моћи откупити ни наслиједити. Биће у трајном власништву локалних заједница које ће их додјељивати на кориштење.

И за изградњу нових јединица биће надлежне општине и градови, а већ сада се зна да су потребе много веће од расположивих станова.