latinica  ћирилица
22/06/2018 |  19:29 ⇒ 23/06/2018 | 10:10 | Аутор: РТРС

Прњавор: Отворена спомен-соба Вукова са Вучјака (ФОТО)

На мјесту гдје је формирана прва добровољачка јединица Војске Републике Српске - Вукови с Вучјака, данас је освештана спомен-соба у којој се налазе документи и обиљежја бораца ове јединице.

Вукови с Вучјака јединица су која се за Републику Српску борила до посљедњег дана. Релеј на Козари окренули су како би се могао пратити програм из Србије, први су ушли у Јасеновац, а за заслуге за пробој Коридора именовани су првим ударним батаљоном Првог крајишког корпуса Војске Српске. Данас су добили и своју спомен-собу.

Отворена спомен-соба Вукова са Вучијака (Фото: РТРС)

- Треба да његујемо успомену на њих, како никад не би били заборављени. У спомен-соби су изложени документи, новински чланци, ратне униформе, ратне карте и фотографије припадника јединице из ратног периода - каже Славиша Миланковић, предсједник Удружења Вукови с Вучјака.

Кроз редове ове јединице прошло је више од 800 бораца. Учествовали су на свим најтежим ратиштима. 61 припадник Вукова с Вучјака дао је свој живот за Републику Српску. Међу њима и Вељко Миланковић, оснивач и командант ове јединице, који је погинуо 1993. године.

Вељко Миланковић

- Заједно са нашом браћом из книнске Крајине, у једној славној бици за пробој Коридора, успјели смо да спојимо ову затворену територију са територијом Србије, што је омогућило да се овдје настави живот - каже Миро Шикарац, један од ратних команданата.

Освештана спомен-соба Вукова са Вучијака (Фото: РТРС)

Изградња спомен-собе најмање је што се могло урадити за припаднике ове легендарне јединице, истиче начелник општине Прњавор, Дарко Томаш.

- Најмање што можемо учинити јесте да радимо сви заједно како би положај њихових породица подигли на још виши ниво - каже Томаш.

У протеклом одбрамбено-отаџбинским рату за Републику Српску, с подручја општине Прњавор, живот је дало 626 бораца.