latinica  ћирилица
22/06/2018 |  22:35 | Аутор: СРНА

Заев: Не дај Боже да референдум о називу не успије

Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је да почиње консултације са коалиционим партнерима и опозицијом о организовању референдума о новом називу ове бивше југословенске републике и промјени Устава.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

Заев је нагласио да је ријеч о изузетно важном питању, а да би референдум био успјешан неопходно је усаглашавање свих политичких фактора о томе да ли ће бити консултативног или обавезујућег карактера.

Он је увјерен да ће референдум бити успјешан.

- Не дај Боже да референдум не успије - рекао је Заев новинарима у Скопљу, преносе македонски медији.

Министар одбране Македоније Радмила Шекеринска, такође, сматра да одлука о референдуму мора бити донесена у консултацији са опозицијом.

- Референдум је важан дио овог процеса, грађана, а не политичара и зато позивам све да се придруже и подрже евроатлантске интеграције Македоније - рекла је Шекеринска.

Одржавање референдума најављено је за септембар или октобар, а лидер најутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски изјавио је да ће странка поштовати вољу изражену на референдуму ако она буде донесена на демократски начин.

Он није рекао да ли ће ВМРО-ДПМНЕ позвати своје чланство да учествује на референдуму, додајући да Устав гарантује да "свако има право да одлучи да ли ће гласати или не на референдуму".

Мицкоски није сагласан с тим да споразум између Атине и Скопља о новом називу Република Сјеверна Македонија штити национални идентитет.

- Не само да нисмо задржали свој идентитет, већ смо изгубили сва права и ми више нећемо бити Македонци, већ грађани Сјеверне Македоније - рекао је Мицкоски.

Он се противи и дијелу споразума према којем би Грчка требало да овај документ ратификује на крају процеса.

Министри спољних послова Македоније Никола Димитров и Грчке Никос Коцијас потписали су 17. јуна споразум о рјешавању македонско-грчког спора о називу и стратешком партнерству двије земље.

Према договору, који је ратификован у Собрању, бивша југословенска република добија нови назив Република Сјеверна Македонија.

За коначну примјену споразума неопходна је промјена македонског Устава и изјашњавање грађана на референдуму.