latinica  ћирилица
23/06/2018 |  10:03 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Пробој коридора једна од најзначајнијих акција ВРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је пробој коридора била једна од најзначајних и најбриљантнијих акција Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату којом је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Сваке године на Дугој Њиви, код Модриче, обиљежавамо и славимо ову величанствену и храбру операцију Војске Републике Српске којом је омогућено спајање раздвојених дијелова Српске, као и западних и сјеверозападних дијелова са Србијом, а народу осигурана слобода", навео је Чубриловић у писаној изјави поводом обиљежавања 26 година од операције "Коридор 92".

Он је навео и да је годишњица те акције прилика да се ода почаст свим погинулим српским војницима и припадницима полиције који су животе дали у једној од одлучујућих борби за успостављање територијалног јединства и институционалне функционалности Републике Српске.

"Смрт недужних бањалучких беба, расцјепканост територије, несигурност и брига за народ и чланове њихових породица мотивисала је наше борце да крену у одлучујући пробој `Коридора живота`. Захваљујући њима сада имамо Републику и живимо у слободи", истакао је Чубриловић.

Он је нагласио и да ће операција "Коридор 92" остати упамћена као најсвјетлија и најхуманија битка Војске Републике Српске којом је спријечена патња милион и по Срба западног дијела Републике Српске и тадашње Републике Српске Крајине.

"Генерације које долазе треба увијек и изнова подсјећати на историјски значај ове битке у стварању Републике Српске", рекао је Чубриловић.

Обиљежавање 26 година од операције "Коридор 92" биће одржано сутра на Дугој Њиви, код Модриче.