latinica  ћирилица
23/06/2018 |  10:14 | Аутор: СРНА

Дрецун: Сутрашњи састанак у Бриселу одредиће даљи ток догађаја

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да ће сутрашња рунда разговора Београда и Приштине у Бриселу показати да ли дијалог има перспективу.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

"Нема дилеме да ће се на састанку одредити даљи ток догађаја - да ли ће се наставити само са имплементацијом онога што је договорено или ће се ући у фазу када ће почети разговори о решавању коначног статуса Косова", рекао је Дрецун за Радио-телевизију Србије.

Дрецун је навео да приштинска делегација долази добро припремљена на састанак и да треба видјети какву су тактику смислили.

Он каже да ће Приштина у наредном периоду покушавати да тргује са оснивањем заједнице српских општина и уцјењује Београд.

Дрецун је оцијенио да у постизању рјешења за Косово и Метохију није толико значајан став Брисела, колико Вашингтона, који иако је признао Косово као некакву државу, ипак оставља простор за договор Београда и Приштине.

Према његовим ријечима, питање је како САД дефинишу простор за договор Београда и Приштине и да ли се то односи на поновно отварање питање статуса Косова, чему се званично противе, јер би то био успјех за српску страну, која би дошла у ситуацију да заштити своје интересе.

Дрецун је указао да САД имају флексибилнији став од европских држава које признају самопроглашену независност Косова.

"САД евидентно имају контролу над Косовом, а да би решење било дугорочно и верификовано у УН мора да се сагласи и Русија, а Србија би у том евентуалном формату тражила подршку земаља које подржавају наше интересе", закључио је Дрецун.