latinica  ћирилица
23/06/2018 |  15:34 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Богдан Топић - криминалистички техничар и вјешт умјетник

Богдан Топић умјетник је који вјешто барата бетоном и гипсом. Наравио је хиљаде фигура, а највећи број поклонио. Све то у слободно вријеме, јер Богдан је криминалистички техничар у Полицијској станици у Оштрој Луци, који годинама ради на најтежим увиђајима.

Криминалистички техничар из Оштре Луке, Богдан Топић, већ 22 године ангажован је на најтежим увиђајима. На послу је прошао бројне тешке задатке, које никада неће заборавити. У најезди форензичких телевизијских формата, Богдан каже, овај посао је много озбиљнији од серије.

Уточиште од стресног посла пронашао је у хобију. Већ 15 година, захваљујући умјетничком таленту, прави украсне фигуре од бетона и гипса. Толико се усавршио да је сам почео да прави и калупе.

"Овако се одмарам. Физички се умарам, али се психички одмарам послије званичног посла", каже Богдан.

Двориште Богданове куће красе лабудови, орлови, зечеви, патуљци, коњи, кочије, магарци, пуме, анђели и друге фигуре. Направио их је хиљаде, а највећи број је поклонио. Ту и тамо, по коју фигуру и прода.

"Да човјек живи од овога, не може, ово је чиста љубав. Много тога ја поклоним и није ми жао ниједне фигуре коју поконим, од срца их дајем људима", истиче он.

Богданове фигуре стигле су и до најудаљенијих крајева Европе.

Овај свестрани полицијски службеник је и покретач бројних хуманитарних акција, али и добровољни давалац крви. Драгоцјену течност даривао је 36 пута.