latinica  ћирилица
23/06/2018 |  15:46 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Судске пресуде довеле у питање ликвидност дубичког буџета; Уздају се у помоћ Владе

Судске пресуде довеле су у питање ликвидност дубичког буџета, због чега се уздају у помоћ Владе. Највећа је она, коју општина треба да плати предузећу ПДП-овог посланика Перице Бундала.

Из СДС-а за све криве општинску власт. Начелника су, кажу, упозоравали да ће до овога доћи, оптужујући га што о томе није на вријеме разговарао.

"Начелник општине нити је разговарао, нити преговарао. Није се договарао са људима и фирмама којима се дугује, он у те ствари није улазио, није се бавио са тим и дошли смо у проблем", каже Озрен Бурсаћ, члан Главног одбора СДС-а.

Неке тужбе старе су и до десет година, а двије највеће које општини пријете колапсом су из мандата претходника Раденка Рељића. Општински буџет највише оптерећује пресуда у корист фирме ПДП-овог посланика Перице Бундала.

"Драго ми је што су се истакли ти проблеми да коначно причамо са именима и презименима. Провјерите, предузеће Перице Бундала, тужило је општину Козарска Дубица за испоручивање камена или не знам чега. Договор је постигнут за насипање локалних путева које најчешће односи киша, по правилу пред изборе", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Додик каже да се очекује да општина плати 800.000 марака, из времена политичког управљања ПДП и СДС. Проблеми су настали због кредита и судских пресуда у претходном периоду, подсјећају из Министарства финансија, од којег сада општина очекује помоћ.

"Влада Српске је ове године обезбједила Козарској Дубици око два милиона марака за разне капиталне пројекте. Ко иде у Козарску Дубицу види колико се тамо улаже и ради. С друге стране Козарска Дубица на својим рачунима за посебне намјене има око 900.000 марака", истакао је Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске.

Министар је позвао начелника општине, да са скупштинском већином, управља новцем са ових рачуна, да би проблеме заједно пребродили.