latinica  ћирилица
23/06/2018 |  19:35 | Аутор: СРНА

Налесова: Спор у вези са мигрантима довешће до "њемачког брегзита"

Лидер њемачке Социјалдемократске партије Андреа Налес изјавила је да је против иницијативе конзервативаца из Баварске за рјешавање питања миграције и упозорила да би спор могао довести до "њемачког Брегзита".
Избјеглице у Њемачкој - Фото: AFP
Избјеглице у ЊемачкојФото: AFP

Налесова је у свом говору на страначкој конвенцији у граду Бохуму на западу Њемачке критиковала иницијативу министра унутрашњих послова и лидера баварске Хришћанско социјалне уније /ЦСУ/ Хорста Зехофера.

"Зехофер је опасност по Европу. Он и премијер Баварске Маркус Зодер су на путу ка њемачком Брегзиту", нагласила је Налесова.

Зехофер је поручио да ће наредити полицији да почне да враћа мигранте регистроване у другој чланици ЕУ уколико канцелар Ангела Меркел са осталим чланицама не постигне обимнији договор о миграцији.

Баварски конзервативци из ЦСУ су дугогодишњи савезници Хришћанско демократске уније /ЦДУ/ на чијем је челу Меркелова. Спор између њих пријети да угрози и нову велику коалицију у којој су и СПД након нешто више од стотину дана на власти.

Налесова је нагласила да је њена партија и даље вољна да остане у власти са конзервативцима, али да није јасно да ли то желе и баварски конзервативци.