latinica  ћирилица
24/06/2018 |  09:36 | Аутор: СРНА

Македонија: Кривичне пријаве због прекомјерне употребе полицијске силе

Учесници протеста испред Собрања у Скопљу који се противе промјени имена Македоније најавили су кривичне пријаве против директора Бироа за јавну безбједност Лазе Велковског и затражили одговорност министра унутрашњих послова Оливера Спасовског због прекомјерне употребе полицијске силе на протестима.

Пред Собрањем је синоћ одржан миран протест под мотом "Никад сјеверна, увијек Македонија" у огранизацији иницијативе "Млади за Македонију".

Министри спољних послова Македоније и Грчке Никола Димитров и Никос Козијас потписали су 17. јуна споразум о рјешавању македонско-грчког спора о имену и стратешком партнерству између двије земље.

У насилним протестима, који су наког тога избили испред зграде Собрања, према саопштењу македонске полиције, повријеђено је 17 особа, међу којима 10 полицајаца, док је 26 демонстраната приведено.

Из полиције су тада навели да су се демонстранти понашали насилно, гурали заштитну ограду и бацали камење и пиротехничка средства на зграду Собрања и кордон полиције.

Демонстранти су оптужили полицију за прекомјерну употребу силе, а МУП је након тога појачао полицијско присуство испред зграде парламента.

Медији преносе да су на крају синоћњег протеста, на којем је учествовало између 1.000 и 1.500 људи, неки учесници бацали петарде у правцу полиције, употребљавајући увредљиве ријечи.