latinica  ћирилица
24/06/2018 |  10:38 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Теслић: Католички вјерници прослављају Светог Иву

Поводом прославе Светог Иве, у обновљеној капели у Врелима код Теслића окупили су се католички вјерници овог краја. Овај празник, кажу, значи им много.

Капела Светог Иве у Врелима обновљена је послије више од 25 година, а простор око капеле је деминиран. Већ другу годину, по њеном реновирању, католички вјерници окупљају се на овом мјесту да би прославили Светог Иву по коме капела и носи име.

"Овај празник је велики празник, сви знамо ко је био Свети Иво- Иван Крститељ. Окупили смо се у великом броју, уприличили закуску да се вјерници друже", каже вјерник Жељко Фрањић.

Иво Бабић каже да је радостан, поносан, воли људе и да је то његова највећа вриједност.

Ово је капела јединства, завјетно светиште за чију обнову су прилоге давали католички и православни вјерници, истиче жупник Жупе у Теслићу Иван Равлић који је служио свету мису.

"Порука ми је, млади волите се, цијените и љубите. Немојте гледати на вјеру већ на различитост, а наша је различитост једна врста богатсва", поручује жупник Иван Равлић.

Обиљежавању овог великог празника присуствовали су министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и начелник општине Теслић Милан Миличевић.

"Вјерницима католичке вјероисповијести честитам празник Светог Иву. Лијепо је данас бити овдје, видимо да су се људи вратили на своја огњишта, обновили светиње, да суживот и разумијевање заживљава у пуној мјери", каже Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Српске.

Милан Миличевић, начелник општине Теслић истиче да вјерници практично свих нација могу овдје доћи да траже неку врсту помоћи и спаса.

У Жупи Теслић кажу да ће се у наредним годинама, празник Светог Иве на овом светом мјесту, обиљежавати 23. јуна, као што је то било и прије затварања капеле.