latinica  ћирилица
24/06/2018 |  11:43 | Аутор: СРНА

Човић: Неколико кантона отвара заједничко представништво у Бриселу

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић најавио је да ће при Асоцијацији европских регија у Бриселу бити отворено заједничко представништво неколико кантона из БиХ у којима већински живе Хрвати.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

"У Бриселу већ егзистира више представништава из БиХ и недостаје нам ово представништво које би на достојан начин осликавало подручје гдје живе Хрвати", рекао је Човић.

Он је навео да су Хрвати, у складу са уставима кантона, који омогућавају увезивање њиховог заједничког дјеловања у склопу надлежности које им уставно припада, завршили припреме и ускоро ће то представништво бити отворено, преносе федерални медији.

Човић је изразио захвалност хрватском премијеру Андреју Пленковићу, градоначелнику Загреба Милану Бандићу и жупанијама из Хрватске, који су преко својих представништава у Бриселу помогли да буду ријешени сви административни проблеми за отварање заједничког кантоналног представништва из БиХ.

Он је додао да је простор већ обезбијеђен, те да је увјерен да ће представништво у Бриселу веома брзо бити отворено.

"Представништво ће нам омогућити да представимо своју европску политику, комуницирамо с тамошњом администрацијом, а омогућиће нам везивање за све оне институције које омогућавају да се прикључимо великим пројектима", истакао је Човић.

Он је напоменуо да Хрватска, иако чланица ЕУ, има већи број жупанијских представништава у Бриселу.