latinica  ћирилица
25/06/2018 |  08:14 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Убједљива поједа Ердогана

Национална изборна комисија у Турској прогласила је актуелног турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана побједником на предсједничким изборима, након што је освојио апсолутну већину важећих гласова.

Предсједавајући Врховног изборног савјета у Турској Сади Гувен изјавио је да је до сада пребројано 97,7 одсто гласова и да преостали гласови неће утицати на коначан резултати и побједу Ердогана.

Новим изборима Ердоган је добио нова извршна овлашћења, јавио је АП.

Гувен је додао да незванични резултати парламентарних избора показују да је пет политичких странака прешло праг од десет одсто гласова, који су потребни да странка добије мјеста у парламенту.

Странке које су прешле праг од десет одсто гласова су Странка правде и развоја, Странка народног покрета, Народна републиканска странка, Народна демократска странка и такозвана Добра партија.

ОДЛУЧНИЈЕ ПРОТИВ ТЕРОРИСТА У СИРИЈИ

Турска ће наставити да "ослобађа територије у Сирији" и да одлучније дјелује против терористичких организација, изјавио је Ердоган, након што је побједе на предсједничким изборима у тој земљи.

Турске снаге се од септембра прошле године у Сирији боре против курдских милитаната Народне заштитне јединице, коју Анкара сматра терористичком организацијом, у подручју сиријског града Африн.

Војска Турске присутна је и у подручју Манбиџа, на сјеверу Сирије, а сиријске власти осуђују присуство и турских и америчких снага у земљи.

Анкара и Вашингтон су се раније овог мјесеца сагласиле око плана за повлачење курдских снага из Сирије, подсјећа "Раша тудеј".