latinica  ћирилица
25/06/2018 |  11:32 ⇒ 11:38 | Аутор: ТАНЈУГ

"Ово би могао бити политички крај Ангеле Меркел"

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе оцијенио да би унутарњемачки спор око политике према азилантима могао да значи политички крај канцеларке Меркел.
Хајнц Кристијан Штрахе - Фото: РТРС
Хајнц Кристијан ШтрахеФото: РТРС

Штрахе је за аустријску државну телевизију ОРФ рекао, да је Ангела Меркел због тог спора ослабљења.

- Видимо да је незадовољство њемачког становништва канцеларком све веће. Ако не дође до промјене става то би могао бити њен политички крај - упозорио је Штрахе.

Критикујући политику "добродошлице" Меркелове, Штрахе је нагласио да све више људи у Европи подржава став Слободарске партије Аустрије, да се миграција мора зауставити на спољним границама ЕУ.

Он је изразио потпуно разумијевање за став њемачког министра унутрашњих послова Хорста Зехофера који жели да враћа илегалне мигранте са њемачке границе који су се већ регистровали у једној од земаља ЕУ.

- Неопходно је досадашну погрешну политику ЕУ окончати и стварати притисак како би се постигло европско рјешење или ћемо морати сами да се бринемо да људи који су већ једном одбијени не дођу поново у Њемачку - казао је Штрахе.

Уколико би Њемачка почела са враћањем миганата, ту исту мјеру би примијенила и Аустрија, најавио је он.

- Ако Зехофер примијени ту мјеру, онда би Аустрија била присиљена да обезбјеђује своје границе. Тиме би настао домино ефекат, који би натјерао даље чланице ЕУ да дјелују и тиме би коначно настао притисак на Европску комисију, јер је неопходно подстаћи ефикаснију заштиту спољних граница - објаснио је он.

Неопходно је да се каже "стоп" и успоставе прихватни центри изван ЕУ, сматра Штрахе.