latinica  ћирилица
25/06/2018 |  14:46 | Аутор: Независне

Селак: Социјалисти ће остварити историјски резултат у Бањалуци

Горан Селак, предсједник бањалучког одбора Социјалистичке партије, рекао је да ће ова партија остварити историјски резултат у Бањалуци на предстојећим изборима те да им кампања и избори још нису у првом плану.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

Селак, као најмлађи предсједник градског одбора парламентарних странака у Републици Српској, посљедњих мјесеци играо је на карту младости, због чега не треба да чуди што су постали једна од најактивнијих политичких организација у граду. У посљедњих шест мјесеци странци је приступило неколико стотина углавном младих људи, што је посљедица промјене руководства Градског одбора, које је добило подршку првих људи Социјалистичке партије.

На питање Независних на чему темељи оптимизам када су у питању предстојећи избори, Селак каже:

- Социјалисти ће остварити историјски резултат у Бањалуци на предстојећим изборима, али нам кампања и избори још нису у првом плану. Радимо вриједно и свјесни смо да резултат неће изостати када је у питању октобар. Тренутно смо у процесу унапређења градске организације, како бисмо могли да одговоримо на најактуелнија питања и проблеме грађана и да их ефектно рјешавамо. Формирали смо недавно савјете за неке од приоритетних области, попут здравства, образовања, културе, спорта, као и Савјет пензионера. Циљ нам је да се конкретним проблемима баве стручни људи, они који иза себе имају резултате у послу којим се баве, а ми имамо такве стручњаке. Формирање савјета за пронаталитетну политику је сљедеће на чему радимо и у том ћемо тражити подршку и савјет наших социјалиста који су креирали мјере пронаталитетне политике у Србији. Можда ми нисмо у могућности да урадимо исто и да уложимо средства која може да уложи Србија, али можемо и морамо да уложимо максимум - онолико колико можемо у овом тренутку.

На питање каква је заинтересованост младих за активније учешће у политици у Социјалистичкој партији, Селак одговара:

- Младима не можете продати шупљу причу и уопштене фразе. Њих не занимају политички трачеви и "пљување", а то је нешто што и медији упорно форсирају и намећу, заједно са дијелом политичара на сцени. Морамо прихватити реалност, а то је да су младим људима такве теме досадне. Са друге стране, конкретан рад, отворена комуникација и отвореност за идеје и дјеловање су нешто што младе људе и те како интересује. Варају се сви они који мисле да млади људи код нас не размишљају како да поправе ствари у друштву. Код нас имамо велики број таквих младих људи, увијек их је било, а у посљедње вријеме пришао нам је велики број младих који претходно нису били политички ангажовани. То нам је и највеће признање и снага на коју рачунамо у будућности.

На констатацију да је послије дужег времена евидентна појачана активност социјалиста у Бањалуци, те да странке обилазе терене, добијају нове чланове и најављују нове пројекте углавном када је изборна година, Селак каже да посао Градског одбора СП и њега као предсједника не престаје од децембра, када је конституисан Одбор с новим руководством.

 - Од тада не престаје посао за мене, моје сараднике и све другове из Градског одбора. Обишли смо све мјесне одборе, разговарали са члановима на терену, обишли десетине локација и делегирали питања грађана на Скупштини града. Покренули смо, реализовали и подржали велики број иницијатива и пројеката. Људи су то препознали и дали су нам подршку. До кампање има још много. Социјалистичка партија ове године слави 25 година постојања. Многе кампање су биле и прошле, а идеја је увијек иста. То је идеја која окупља вриједне људе. Све оне који се боре за праведну, јаку и солидарну Српску. На том плану посла увијек има преко главе, за све нас. Зато се не оптерећујемо датумима и кампањама. На кампању ћемо мислити када дође вријеме, а до тад имамо много тога да урадимо - каже он.

На питање каква је подршка изнутра, од републичких органа партије па и од чланица коалиције чији је дио Социјалистичка партија, Селак одговара:

- Подршка руководства партије на челу с предсједником Петром Ђокићем је велики мотив за све у Градском одбору, то је и највећи индикатор да добро радимо и да треба да наставимо још боље. Много нам значи и подршка и помоћ искусних чланова партије који су били и остали социјалисти у неким од најтежих периода за партију. То нам је велико признање и велика обавеза коју смо озбиљно схватили. Имамо и младост и искуство и мудрост и енергију. Што се тиче коалиције, подршка је неупитна. Заједно смо обавили много посла и имамо велике резултате заједничког рада. Социјалисти су увијек били они који инсистирају на сарадњи, вриједном раду и слози. Тако ћемо и наставити, јер сам увјерен да заједно можемо да постигнемо још много тога доброг за све грађане.

Слога и сарадња су основе наше политике

На гласине да није све баш сјајно код бањалучких социјалиста по питању јединства Селак каже:

- Гласине и негативне кампање су баласт који је Социјалистичка партија давно откачила, а којег никако да се отресу и други политички субјекти. Тим могу да се баве богате земље, које немају великих проблема, па имају луксуз да се сукобљавају међусобно. Ми у Српској немамо тај простор и тај луксуз, јер ако не радимо сложно и заједнички, нећемо много постићи. Мислим да смо можда мало уплашили оне који нас сматрају пријетњом, па отуд и такве реакције. Ево, ја им јавно поручујем, наша рука је пружена свима, позивамо све да дођу и да видимо шта можемо заједно да урадимо и како можемо да допринесемо јачању Српске и Бањалуке. Све остало је губљење времена, немамо кад да учествујемо у таквим стварима, а дефинитивно се не мислимо извињавати због тога што сложно радимо и постижемо резултате.

Вечерас подјела још 500 чланских картица

Како је најављено, Социјалистичка партија у Бањалуци вечерас ће новим члановима подијелити још 500 чланских картица. Свечана додјела биће организована испред просторија Социјалистичке партије, а новим члановима обратиће се предсједник социјалиста Петар Ђокић и предсједник Градског одбора Бањалука Горан Селак.

У Градском одбору СП-а подсјећају да су у марту на свечаној подјели картица већ промовисали првих 500 нових чланова и да је ово наставак активности, али и да то није коначан број када је у питању раст чланства у Бањалуци.